Circulaire economie is alomtegenwoordig. Maar wat betekent dat voor lokale besturen, intergemeentelijke verenigingen en bedrijven werkzaam in het afvalbeheer?

Om deze vraag verder te concretiseren, nodigen we u graag uit op een denkdag op 8 mei in het Kunstencentrum ArtA’A in Aalter.

Een circulaire economie verwezenlijken we namelijk niet alleen, hiervoor hebben we partners zoals u nodig.

Op de denkdag gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als: Welke partnerschappen kunnen leiden tot succesvolle projecten? Hoe sturen we de inwoners richting een goede bronsortering? Hoe kunnen we de in te zamelen fracties op de recyclageparken afstemmen op de noden van bedrijven? Welke materiaalstromen liggen in de markt voor een circulaire economie?

Denkt u met ons mee?

Programma

9:00 - 9:30 Ontvangst
9:30 - 9:45 Introductie (voorzitter IVM)
9:45 - 10:00 Wat is circulaire economie? (Karine Van Doorsselaer – UA)
10:30 – 10:50 de OVAM: visie rond circulaire economie (Werner Annaert – OVAM)
10:50 – 11:10 Innovatieve projecten in Oost-Vlaanderen (Lotte Vandermeersch – Provincie Oost-Vlaanderen & Innovation Playground)
11:10 – 11:30 Pauze
11:30 - 11:50 Circulair project (Renewi)
11:50 – 12:30 Debat (Werner Annaert – OVAM, Lotte Vandermeersch – Provincie Oost-Vlaanderen, Paul De Bruycker – Vlaanderen Circulair, Karine Van Doorsselaer - UA)
12:30 - 13:30 Netwerklunch
13:45 - 14:00 Toelichting namidddagprogramma
14:00 - 15:30 Workshops
15:30 - 15:50 Synthese van de workshops
15:50 - 16:30 Afsluitende netwerkdrink

Workshops
Workshop 1: “Lokale (burger)initiatieven in de circulaire economie” (Louise Blondé – IVAGO)
In deze sessie onderzoeken we aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden bij IVAGO & Stad Gent hoe bedrijven, lokale besturen en intergemeentelijke verenigingen circulaire (burger)initiatieven kunnen opzetten en ondersteunen. En hoe we inwoners kunnen overtuigen om deel te nemen aan deze initiatieven.

Workshop 2: “Materiaalstromen: van intercommunales naar bedrijven” (Vlaanderen Circulair)
Intergemeentelijke verenigingen zamelen in opdracht van de lokale besturen jaarlijks tonnen afval in. Hoe kunnen deze stromen hun weg vinden naar bedrijven waar ze als grondstoffen hergebruikt kunnen worden? We onderzoeken welke linken er ontbreken om deze materiaalstromen te laten doorstromen en hoe we een betere connectie tot stand kunnen brengen.

Workshop 3: “Burgers & bronsortering: hoe kan ik via communicatie gedragsverandering sturen?"
Zuivere materiaalstromen zijn essentieel om opnieuw te kunnen inzetten als kwalitatieve grondstoffen. Hoe kunnen we via communicatie gedragsverandering bijsturen om bij te dragen tot een betere bronsortering?

Praktisch:

Deelname is gratis, inschrijving verplicht
Locatie: Kunstencentrum ArtA’A Aalter, Stationsplein25, 9880 Aalter

Schrijf je in
Delen via