Het Oost-Vlaamse Releaf ontwikkelt bindmiddel voor houtvezelplaten op basis van grondstoffen uit bomen.

Tussen 16 en 30 juni 2021 konden Vlaamse kmo’s en Zuid-Nederlandse mkb’ers voor de vierde en laatste maal een aanvraag indienen binnen de subsidieregeling van CrossRoads2 Sustainable Energy. Zes projecten werden goedgekeurd en haalden subsidie binnen. Eén daarvan, was het project van het Nederlandse Adco Solutions en Vlaamse Releaf. Samen ontwikkelen zij een bindmiddel voor houtvezelplaten op basis van grondstoffen uit bomen. Want, om tot volwaardige biogebaseerde producten te komen, moeten ook de bindmiddelen en harsen dat zijn. Tot nu toe is dat nog niet het geval en dat bemoeilijkt het recyclageproces van deze producten.

Streven naar 100% biogebaseerd

In de bio-economie worden biomassa en biologisch afval hergebruikt of omgezet in chemicaliën of grondstoffen. Zo komen nieuwe producten tot stand op basis van natuurlijke in plaats van fossiele grondstoffen. Maar om tot robuuste, stabiele producten te komen, zijn bindmiddelen en harsen nodig. Tot nu toe zijn er amper geschikte, biogebaseerde alternatieven beschikbaar op de markt waardoor er vaak geen sprake is van een 100% biogebaseerd product. Adco Solutions en Releaf willen samen aan een oplossing werken voor de houtvezelmarkt.

Adco Solutions uit Noord-Brabant produceert bio-oplossingen voor de kleefstof-, constructie- en coatingindustrie. Releaf is een Oost-Vlaams onderzoek- en ontwikkelingsbedrijf, gespecialiseerd in verwerkingsprocessen voor de valorisatie van groene afval- of nevenstromen (zoals natuur-, berm- en parkmaaisels en groene nevenstromen uit de landbouw).

Een alternatief voor formaldehyde

De expertise van beide partners wordt in dit CR2SE-project ingezet voor de ontwikkeling van biogebaseerde thermoplastische compounds, als alternatief voor formaldehyde bevattende compounds.

Formaldehyde is een veel gebruikt bindmiddel in spaanplaten, MDF, UF-isolatie, kledij en cosmetica en wordt toegepast in o.a. de leer-, textiel-, tapijt-, papier- en houtverwerkende industrie, de medische sector en de drankindustrie. Formaldehyde is echter een giftige stof die schadelijk is voor de gezondheid. De roep om vervanging van thermohardende formaldehydesystemen neemt dan ook toe.

Betere recyclage met natuurlijke bindmiddelen

De partners zullen grondstoffen uit de boom gebruiken die dienen als bio-polymeer en bio-resin om tot de thermoplastische compound te komen. Door bindmiddelen van natuurlijke oorsprong te gebruiken wordt recyclage makkelijker. Momenteel wordt minder dan 30% van het hout hergebruikt en het merendeel daarvan bestaat uit puur hout. Om de boskap te verminderen zal ook bewerkt hout meer gerecycleerd moeten worden. Thermoplastische biocompounds vereenvoudigen dat proces. Bovendien zorgt een thermoplastische compound ervoor dat het oppervlak van een houtvezelplaat minder open is waardoor er minder beschermende lagen nodig zijn tegen waterabsorptie én het laat zich veel beter vervormen, wat een tijdsbesparing in het vormgevingsproces oplevert.

Van de houtvezelmarkt naar de bredere houtverwerkingsindustrie

In eerste instantie focust het project zich op de houtvezelmarkt, maar afhankelijk van de polymeer/resin-mix zijn ook andere toepassingen denkbaar voor bijvoorbeeld de bredere houtverwerkende, verpakkings- of lijmindustrie.

Die brede toepassing zou niet alleen positief zijn voor de houtkap, maar ook voor de CO2-uitstoot. Elke kilo biogebaseerd product levert namelijk 2 kilo CO2-emissiereductie op in vergelijking met een op minerale grondstoffen gebaseerd product, wanneer dat wordt verbrand. Een productie van 2000 ton biocompound per jaar levert dus een CO2-emissiebesparing op van 4000 ton.

Naar de website van Releaf
Delen via