Agro & Voeding in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen vind je traditionele landbouwbedrijven die stoelen op een rijke ervaring. Vooral de sierteelt en de glastuinbouw worden tot ver buiten de provinciegrenzen erkend voor hun expertise. Maar Oost-Vlaanderen is ook de uitvalsbasis voor talrijke voedingsbedrijven, die ambacht combineren met hightech om de productie van voedingsmiddelen te optimaliseren. Met grote merknamen als Lotus Bakeries, Inex, Barry Callebaut, Ter Beke en Brouwerij Roman en innovatieve koplopers zoals Those Vegan Cowboys, Inbiose NV en Ingrizo is Oost-Vlaanderen een playground voor voedingsvernieuwers.

De voedingsindustrie (landbouw, bosbouw, visserij, maar ook producenten van voedingsmiddelen en drank) zorgt in Oost-Vlaanderen voor een toegevoegde waarde van 2,1 miljard euro en tewerkstelling voor 25.600 mensen.  

 

Onderzoek en stimulans

Ook de agro- en voedingsindustrie moet constant op zoek naar innovatie en bijsturing. De komende decennia brengen immers grote uitdagingen met één centrale vraag; hoe maken we de voedselproductie in al haar facetten duurzamer?

Gelukkig zijn er heel wat netwerken en kennisinstellingen die zich precies over die vraag buigen.

 

Lees ook

Geschreven door Petra Van Poucke

Impact uit de keukenkraan, door co-creatie met Colruyt Group

29 november 2023
Geschreven door Nicolas Moerman

Toekomstbestendige gewasveredeling, met de precisieknip van CRISPR-Cas

29 november 2023

Playground Innovators