Textiel ontwerpen, met het oog op latere demontage zodat het beter recycleerbaar is? Daar zorgt Resortecs (REcycling, SORting, TECHnologieS) voor, een start-up die 'design for disassembly' oplossingen ontwikkelt.

Wist je dat de textielindustrie de op twee na meest vervuilende sector ter wereld is? Jaarlijks "goed" voor meer dan 1,2 miljard ton CO2-equivalent en een materiaalverlies van 500 miljard dollar, dat zijn echt wel duizelingwekkende cijfers. Zo wordt er elke seconde wereldwijd een vrachtwagen vol textiel verspild - op jaarbasis komt dit overeen met 34 miljoen ton!

En hoe ziet de situatie eruit in Europa? Elke Europeaan verbruikt gemiddeld 26 kg textiel en genereert 11 kg afval per jaar, maar slechts 1% van het materiaal dat bij de textielproductie wordt gebruikt, wordt gerecycleerd. De meeste demontage- en recyclageprocessen zijn duur en complex, wat ervoor zorgt dat modemerken voor de resterende 99% kiezen voor vervuilende en niet-duurzame opties, zoals storten en verbranden.

Textielproducten zijn ook helemaal niet ontworpen om uit elkaar te halen en de bestaande recyclageoplossingen zijn inefficiënt, ingewikkeld en duur. Zo worden demontageprocessen handmatig of mechanisch uitgevoerd, waarbij nog steeds tot 52% van het oorspronkelijke textielmateriaal verspild wordt.

En daar wil Resortecs iets aan veranderen, door volledige circulariteit in de mode-industrie te stimuleren. Het ontwikkelde hiervoor enkele innovatieve technieken, zoals Smart Stitch™, de warmteoplosbare stikgarens, en Smart Disassembly™, de thermische demontagesystemen die het recycleren van textiel gemakkelijk maken.

Het gevolg? Vergeleken met traditionele demontage- en recyclageprocessen die worden gebruikt bij de productie van denim met een gesloten circuit, kan het proces van Resortecs het waterverbruik met 3.500 liter verminderen. Per jeans wordt zo tot 4,5 m² land vrijgemaakt voor de productie van gewassen. Ook het textielafval wordt verminderd. Het verlies aan grondstoffen vermindert met 50%, de CO2-compensatiekosten verlagen met 50%.

Op basis van deze berekeningen wil Resortecs de komende vijf jaar 60 miljoen kledingstukken laten maken en demonteren met de Resortecs-oplossing. Dit zou de CO2-uitstoot met ruim 900.000 ton verminderen, tot 600 miljard liter water besparen en mogelijk tot 82.000 hectare land vrijmaken voor de productie van gewassen, goed voor de voedselvoorziening van 405 gezinnen per jaar.

Mocht het volledige Europese kledingaandeel thermisch gedemonteerd en gerecycleerd worden, zou de mode-industrie 60,3 miljoen ton minder CO2 genereren en tot 2,3 miljard euro per jaar besparen. Op mondiaal vlak zou de mode-industrie de komende tien jaar haar CO2-uitstoot met 204 miljoen ton per jaar kunnen verminderen. Het zijn al even duizelingwekkende cijfers, maar deze keer in de goede zin van het woord!

Bij Resortecs maken we recyclage van kledingstukken mogelijk op industriële schaal en hoge kwaliteit.

Cédric Vanhoeck executive lead Resortecs
Meer info
Delen via