Urban Waterway Logistics is een samenwerking tussen gevestigde bouwhandelaren. Door vervoer te organiseren via de Genste binnenwateren willen ze het aantal vrachtwagens in de binnenstad verminderen.

Files, circulatieplannen en een gebrek aan parkeerplaatsen. Het leveren van bouwmaterialen in het centrum van Gent is niet eenvoudig. Enkele grote bouwspelers sloegen de handen in elkaar om watergebonden transport van goederen in het centrum van Gent te kunnen uitbouwen.

Door in te stappen in het Inland Waterway Transport Solutions for Smaller Waterways – Project (IWTS 2.0), een Interregproject in de Noordzeeregio, werd een schip voor stadsdistributie ontwikkeld op maat van de stad Gent.

Dit alternatief vervoersconcept leidt tot een daling van het aantal vrachtwagens, wat de binnenstad een veiligere en aangenamere plek maakt voor fietsers en voetgangers. Daarnaast experimenteert Urban Waterway Logistics met de mogelijkheden tot een samenwerking met de sociale economie. Diversiteit als troef!

Bovendien streeft Urban Waterway Logistics ernaar om maximaal in te zetten op CO2-neutraliteit. Dit  door het gebruik van elektrisch aangedreven boten op basis van zonne-energie. Aan het duurzaam materialenvervoer van de toekomst wordt vandaag dus al volop gewerkt!

Onze innovatie situeert zich op vlak van zero emissie stadsdistributie via het water. We zetten ook in op autonoom varen en autonoom aanmeren met de urban boat.

Peter Geirnaert Voorzitter Urban Waterway Logistics vzw
Meer info
Delen via