Cleantech Flanders publiceerde zonet zijn jaarlijkse Cleantech Rapport. Uit de editie 2022 blijkt dat innovatieve cleantech bedrijven hun steile opgang in Vlaanderen verder zetten met meer dan 2.000 nieuwe banen en 1,32 miljard euro aan investeringen.

Cleantech wordt de norm

De voorbije jaren is in Europa, onder meer door geopolitieke omstandigheden, heel sterk het besef gegroeid dat we zelfbedruipend moeten worden op het vlak van energie en strategische grondstoffen. Hernieuwbare energie en onderzoek naar hernieuwbare bronnen zoals groene waterstof kennen een explosieve groei. En dat geldt ook voor de bijhorende investeringen.

Het Deense cleantech bedrijf Vestas dat windturbines maakt, bijvoorbeeld, investeerde meer dan 800 miljoen in Vlaanderen en is daarmee een absolute topper. Maar ook in de bouwsector gooit cleantech vandaag hoge ogen. Circulaire energie en maximum recyclage worden stilaan de norm.

Ook in Oost-Vlaanderen is cleantech goed vertegenwoordigd. Zo werd BOSAQ, gevestigd in Zwijnaarde, vorig jaar nog benoemd tot Cleantech hero in water technology.

Meer en wijder verspreid

Uit het Cleantech Rapport leren we dat het aantal geregistreerde ondernemingen in de cleantech sector groeide met meer dan 20%, zowel wat de totale EBITDA-groei (+26,61% Jaar op Jaar) als wat de gemiddelde EBITDA-groei per actor (+21,87% Jaar op Jaar) betreft.

Cleantech spelers verspreidden zich ook meer en meer over heel Vlaanderen. Waar die spelers zich vroeger vooral concentreerden in de belangrijkste economische centra (steden), zien we vandaag een veel bredere spreiding. Het aantal geregistreerde cleantech bedrijven in en rondom grote steden neemt af, terwijl we rond veel kleinere gemeenschappen een significante toename zien.

 

Lees ook

Geschreven door Petra Van Poucke

25.000 euro voor projecten die sociaal ondernemerschap bevorderen

6 juni 2024