Stel: Je wil als bedrijf de logistieke flow onder handen nemen. Met de nieuwe technologieën kan je vandaag alle kanten uit. Maar werken die toepassingen ook voor jou? Net dat kan je nu uitgebreid testen in Fabriek Logistiek, het eerste logistieke testcentrum van België.

Logistieke innovatie op maat van de ondernemer

De weg naar die innovaties is niet voor elke ondernemer evident. Het aanbod is enorm en het betekent vaak een stevige investering. “Daar ligt de meerwaarde van Fabriek Logistiek”, legt An Vervliet uit. “Bedrijven kunnen hier het veld leren kennen: van courante toestellen zoals heftrucks tot baanbrekende technologieën waaronder Internet of Things-toepassingen en robotica. Maar het blijft niet bij kennismaken alleen. Aan de hand van testopstellingen onderzoekt de ondernemer uit welke toepassing hij de meeste efficiëntiewinst haalt”

Spitstechnologie dankzij partners

Fabriek Logistiek heeft ondertussen 27 partners die garant staan voor unieke technologieën. Je test er bijvoorbeeld de Smart Glasses van ART4L. Deze brillen vertellen de magazijnier welk product waarnaartoe moet en stippelen zelfs de route voor hem uit. Dat laatste doen ze met behulp van de positioneringstechnologie van een andere partner Pozyx. “Dankzij de instructies op het kleine beeldschermpje van onze Smart Glasses gaat orderpicken een stuk sneller”, legt Jan De Kimpe, partner bij ART4L, uit. “Een omgeving zoals Fabriek Logistiek waarin je dat kan uitproberen is erg interessant. De realiteit wordt heel dicht benaderd”, zegt hij. “Ook de wisselwerking tussen partners is heel boeiend.

Dat beaamt ook Samuel Van de Velde, CEO van Pozyx. “ Onze positioneringstechnologie helpt de operator om zijn weg te vinden naar het volgende item. Elk toestel heeft een locatietag. Die is verbonden met het UWB-netwerk. Zo kan je in realtime volgen waar de toestellen zich bevinden.” Met die data kan een bedrijf zijn processen analyseren en snelle efficiëntiewinsten realiseren.”

“De logistiek is een concurrentiële sector. Een bedrijf moet slim, duurzaam en efficiënt werken. Technologische innovaties kunnen daarbij écht het verschil maken.”

An Vervliet gedeputeerde Economie voor de Provincie Oost-Vlaanderen

Zo gaat een test in zijn werk

Elk bedrijf met een logistieke afdeling kan een test boeken bij Fabriek Logistiek. Dat kan op dag- of weekbasis aan een marktconform tarief. “Tijdens een kennismakingsgesprek gaat een projectmedewerker na wat de vraag is en hoe Fabriek logistiek kan helpen”, verduidelijkt Danny Vervliet, projectverantwoordelijke van Fabriek Logistiek. “Het doel is de gekozen technologieën en opstellingen zo realistisch mogelijk te testen.”

Bovendien garandeert Fabriek Logistiek ook confidentialiteit. De testhallen kunnen volledig afgesloten worden. De testopstelling wordt zo afgeschermd en de ondernemer kan in alle rust en vrijheid werken aan een optimaal logistiek proces.

Meer weten?

In de hallen van Fabriek Logistiek kan je een ruim aanbod aan technologieën testen, zowel voor e-commerce als palletwerking. Ontdek alle mogelijkheden op fabrieklogistiek.be.

Naar de website van Fabriek Logistiek
Delen via

Lees ook

Materialen
Geschreven door Nicolas Moerman

Circulaire batterij voor een groenere toekomst

2 augustus 2022