In China liggen heel wat kansen voor Oost-Vlaamse bedrijven. Het land focust immers op toekomstgerichte oplossingen om zijn steden en industrie duurzamer te maken. En laat de Oost-Vlaamse cleantechbedrijven daarin uitblinken!

Cleantechroute China wijst de Vlaamse bedrijven de weg.

China, wereldleider in schone technologie en innovatie tegen 2035?

China heeft naast zijn status als wereldmacht evenzeer het imago van wereldvervuiler. Volgens de Chinese overheid zal dat laatste verleden tijd zijn tegen 2035. Tegen dan wil China de wereldleider zijn in schone technologie en innovatie.

Om dat na te streven, tekende de Chinese regering enkele belangrijke strategieën uit, zoals de ‘Nieuwe Zijderoute’ en ‘Made In China 2025’ (MIC25). Deze strategieën staan helemaal in het teken van de realisatie van de sterke Chinese klimaatambities.

Dat mag wat kosten

China investeert honderden miljoenen euro’s in overheidssubsidies en Chinese staatsbedrijven om de westerse technologievoorsprong in te halen. Van dat geld gaat een belangrijk deel naar:

  • een verminderd gebruik van fossiele brandstoffen
  • de hervorming van de elektriciteitsmarkt
  • de verbetering van de lucht-, water- en bodemkwaliteit
  • het circulair gebruik van grondstoffen
  • meer aandacht voor landgebruik en milieu in verstedelijkte gebieden
  • een doorgedreven plattelands- en landbouwontwikkeling

Het resultaat? China is nu al koploper in zowel artificiële intelligentie (AI) als de productie van elektrische voertuigen en de daarvoor gebruikte batterijen. Ook bedroeg de totale waarde van de economische activiteiten van de Chinese cleantechindustrie in 2020 meer dan 257 miljard euro.

De oplossing? Vlaamse cleantech!

China is in de grote energiemarkten thuis en heeft hernieuwbare zonne- en windenergie al uitgebouwd. Toch bestaat de Chinese cleantechsector voor meer dan 70 procent uit relatief kleinschalige bedrijven. Cleantech blijft prioritair en de vraag naar buitenlandse innovaties blijft daarom groot.

De hoogwaardige innovaties van de Vlaamse bedrijven zijn de beste tools voor China: enkel zo kunnen de Chinese bedrijven ervoor zorgen dat ze voldoen aan de strenge lokale wetten en vereisten. In de zwaar vervuilende industriële sector stijgt de vraag naar allesomvattende en kostenefficiënte technologische oplossingen: er liggen voor Vlaamse cleantechbedrijven tal van pistes open rond afvalverwerking, bodemsanering en water- en luchtzuivering.

Cleantech Route China

Om het actieterrein van de Vlaamse cleantech-kmo’s te helpen uitbreiden naar China, startten de Vlaamse provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, samen met Flanders Investment & Trade en Cleantech Flanders het 'Cleantech Route China'-project. De provincies hebben door hun diepgewortelde contacten bij de Chinese lokale overheden een sterke vertrouwensband opgebouwd en ook Flanders Investment & Trade heeft Vlaams economisch vertegenwoordigers ter plaatse die over een uitgebreid professioneel netwerk beschikken, zowel bij overheidsinstanties als in de privésector.  Door de handen in elkaar te slaan, krijgen de Vlaamse bedrijven unieke ondersteuning om de lokale markt te verkennen en zaken te doen met Chinese partners.

Om het Vlaamse ondernemerschap grondig te stimuleren, lanceerde Cleantech Route China een nieuwe website en een best-practices brochure. Website en brochure staan boordevol inzichten en tips. Kortom, de beste leidraad voor Vlaamse cleantechondernemers met ambities in China!

Ook al biedt de Chinese markt momenteel veel kansen voor cleantechbedrijven, begin niet onvoorbereid aan dit avontuur. Een duidelijke USP is een belangrijke voorwaarde en laat je zeker goed informeren en begeleiden. Een tip: herbekijk alvast de webinarreeks van CleanteRouteChina!

Nausikaä Lagrou Aanspreekpunt internationalisering
Alle info op Cleantechroutechina.be
Delen via

Lees ook

Geschreven door Leentje Van Rysseghem

Eerste Inspiratiedag Leercultuur was groot succes

2 april 2024