Oost-Vlaanderen is dé techprovincie van het land. Geen enkele provincie leverde de laatste tien jaar zoveel finalisten in de Technology Fast 50, de lijst die Deloitte elk jaar maakt van de snelst groeiende beloftevolle technologiebedrijven in België. Voor deze editie analyseerde de consultant de groeicijfers van de jongste tien jaar. 

Wat blijkt? Een vierde van alle bedrijven in het selecte kransje van 50 snelste groeiers komt uit Oost-Vlaanderen. De afgelopen tien jaar haalden 260 beloftevolle techbedrijven het lijstje. 98,5 procent van die start-ups bestaat vandaag nog steeds.

25% Oost-Vlaanderen leverde een vierde van alle 260 finalisten van de Fast 50 in de laatste tien jaar

Vaste Oost-Vlaamse waarden in de ranking zijn onder andere Showpad, Prodigest en EyeSee. Het Gentse Silverfin, dat in 2023 werd overgenomen door een Noorse softwaregroep, was finalist van 2018 en 2021. Het fintechbedrijf geeft alle andere finalisten het nakijken met een ronduit spectaculaire gemiddelde groei van 1.509 procent over dezelfde periode.

Gemiddeld groeiden de Oost-Vlaamse techbedrijven in de Fast 50 net geen 400 procent in de laatste tien jaar. Enkel Brussel doet nog beter, met een gemiddelde groei van 448 procent.

Eerder bleek ook al dat de Oost-Vlaamse start-ups een magneet zijn voor durfkapitaal. Met 391 miljoen euro trokken de Oost-Vlaamse start-ups in 2022 meer risicokapitaal aan dan de andere Vlaamse provincies samen.

Oost-Vlaanderen, en bij uitbreiding ook België, kent een levendig ecosysteem van start-ups en techbedrijven. Als sterktes voor België verwijst Deloitte onder meer naar het bovengemiddeld aantal hooggeschoolden, de aanzienlijke investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling (3,2 procent van het bruto binnenlands product), en het dichte netwerk van onderzoeksinstellingen, zoals UGent en KU Leuven. Beide universiteiten spelen in de wereldtop, zijn talentenfabrieken en hebben, volgens de consultant, een sleutelrol in het voeden van innovatie. 

Als werkpunten verwijst Deloitte onder meer naar het complexere overheidsbeleid, de internationale visibiliteit en de risicoaverse aard van de Belg.