Starten en groeien

 

Heb je een lumineus idee of het gat in de markt gevonden? Proficiat en welkom! Onze playground is de ideale locatie om uit de startblokken te schieten. Maar… wat zijn jouw eerste stappen? Wie helpt je op weg? Hoe ziet jouw financiering eruit? Je leest het hier!

Hoe start ik een bedrijf in Oost-Vlaanderen?

Eerste stappen

Een van je eerste haltes bij het opstarten van je eigen bedrijf, is langsgaan bij één van de ondernemingsloketten in onze Provincie. Daar breng je je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) in orde. Via deze website vind je gemakkelijk een ondernemingsloket in jouw buurt.

Meer informatie over het oprichten van een onderneming vind je bij de federale overheidsdienst economie (FOD economie), bij het Vlaams Agentschap innoveren en ondernemen (VLAIO) en bij zelfstandigenorganisaties zoals UNIZO en Voka.

Zoek je bedrijfshuisvesting in Oost-Vlaanderen? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina.

Neem als starter in farma-medtech, agro & food of photonics zeker ook eens een kijkje op onze mapping, zo krijg je een beeld van wat er al is in het ecosysteem en hoe jouw start-up daarin past.

Begeleiding op maat

Nood aan een persoonlijk gesprek of begeleiding op maat? Diverse instanties hebben een dienstverlening voor starters:

  • VLAIO zet je graag op weg met informatie, begeleiding en advies. In de brochure voor starters vind je stap voor stap hoe je het moet aanpakken. Ook alle administratieve formaliteiten die je dient te doorlopen, staan daarin opgesomd.
  • Ook de ondernemingsloketten bieden een dienstverlening aan voor starters tijdens de eerste maanden.
  • Voka heeft dan weer een groot startersnetwerk waar je gelijkgestemden kan ontmoeten en ook UNIZO begeleidt je graag.
  • Ook de steden en gemeenten helpen je graag op weg. Gent heeft hiervoor een Ondersteuningspunt Ondernemers Gent (OOG) opgericht. Aalst en Sint-Niklaas hebben eveneens een aanbod ontwikkeld.

 

Wat kost een eigen zaak en hoe kom ik aan financiering?

Kosten

Een eigen zaak opstarten brengt natuurlijk ook een aantal kosten met zich mee. Veel hangt af van jouw plan. Misschien moet je investeren of heb je een startkapitaal nodig. Zonder grote uitschieters, mag je uitgaan van 1.500 tot 2.000 euro voor het oprichten van een vennootschap. Het starten van een eenmanszaak kan meestal al voor zo’n 340 tot 650 euro.

Opnieuw kunnen de ondernemersloketten je hierover informeren. Partena, Acerta en Xerius geven op hun website alvast een goed overzicht van de belangrijkste kostenposten en welk budget je best voorziet. Ook zelfstandig.vlaanderen heeft een helder artikel hierover geschreven.

Financiering en subsidies

Voor de uitwerking en uitvoering van je idee heb je natuurlijk kapitaal nodig. Geen nood, ook hier kan je verschillende hulplijnen inroepen.

Zo biedt VLAIO tips voor financiering, financieringsadvies op maat en diverse subsidies en premies. Grasduin eens in hun subsidiedatabank, maar check zeker ook het aanbod van je lokale stad of gemeente. Starters in Gent kunnen hier en hier een kijkje nemen. Ook Aalst en Sint-Niklaas hebben een aanbod voor hun ondernemers. Zo lanceerde Aalst ‘starterscontracten’ om jong ondernemerschap een duwtje in de rug te geven.

 

Hoe laat ik mijn bedrijf of idee groeien?

Bescherm jouw idee

Natuurlijk ben je niet de enige ondernemer en wil je de concurrentie altijd een stapje voor blijven. Daarom kan het goed zijn om jouw idee, product of (merk)naam te beschermen. Meer informatie over intellectuele eigendom vind jij bij de FOD economie en bij VLAIO.

Laat je verder begeleiden

Sta je al wat verder op het pad van het ondernemerschap? Heb je al een succesvolle onderneming uitgebouwd, maar twijfel je over de volgende stappen? Of gaat het juist wat minder goed, en zou je wel wat advies kunnen gebruiken? Ook dan staat VLAIO voor je klaar. Hun bedrijfsadviseurs geven advies op maat. In samenwerking met UNIZO ontwikkelden ze een individueel begeleidingsprogramma. En ook op deze pagina vind je een schat aan informatie.

Eerste stappen richting buitenland?

Wordt Vlaanderen wat te klein voor jouw onderneming? Heb je plannen om jouw playground te verruimen? Internationaal zakendoen, daar komt heel wat bij kijken. Deze pagina helpt je op weg.

Ben je een starter in de medtech en biotech? Dan zal deze opleiding internationalisering je zeker interesseren. Hou onze kanalen in de gaten om te weten of er een derde editie komt!

Klaar om een duurzame ondernemer te worden?

Wil je meer weten over de principes van circulair ondernemen? Op zoek naar inspiratie over hoe je een sociale ondernemer kan worden? Of op zoek naar een financieel duwtje in de rug om duurzaam te ondernemen? 

Let op voor deze 10 valkuilen voor startende ondernemers

Niet elke onderneming mondt uit in een succesverhaal. Gelukkig kunnen we ook uit die verhalen veel leren, want een verwittigde ondernemer is er twee waard. Neem deze 10 tips ter harte en je staat ongetwijfeld al een streepje voor op je concurrent.

Zelfstandige zijn zit in je bloed

Een aantal karaktertrekjes zijn voor een ondernemer onontbeerlijk, zoals creatief zijn, stressbestendig zijn, kunnen omgaan met risico’s, kritisch zijn en oog hebben voor opportuniteiten in de markt. Wie gezegend is met een extra dosis karakter en doorzettingsvermogen, heeft extra veel kans op slagen.

Zoals jij is er geen één

Uiteraard mag je je laten inspireren door anderen, maar zorg dat je bedrijf zich voldoende onderscheidt van de concurrentie. Zorg dus voor een uniek, kwaliteitsvol product of dienstverlening.

Draaf niet door

Vanzelfsprekend ben je zelf gepassioneerd over je zaak, maar niet iedereen zal het even geweldig vinden. Zoek dus een testpubliek, idealiter met zo divers mogelijke achtergronden, om jouw product te testen en uw doelpubliek zo goed mogelijk af te bakenen en te leren kennen.

Bezint eer ge begint

Doe grondig onderzoek, werk je idee goed uit, doe een haalbaarheidsstudie en marktonderzoek, ontwikkel een goed businessplan, zorg dat je je sector kent. Maak niet zomaar een uitstapje naar een sector die niet de jouwe is.

Als het geld op is, is het kopen gedaan

Zorg dat je een goede inschatting kan maken van je kosten, en, nog belangrijker, zorg voor voldoende budget. De vuistregel is doorgaans dat je best externe financiering zoekt voor 2/3de van je benodigd kapitaal. Voor de laatste 1/3de kan je eigen middelen inbrengen.

Let op de kleintjes (of de grootjes)

Probeer de vaste kosten bij het opstarten van je bedrijf zoveel mogelijk te beperken. Hoe lager de vaste kosten, hoe sneller je winst kunt maken.

Wees saai

Als ondernemer ben je gepassioneerd door je product of dienst, toch is het belangrijk om je met evenveel passie op je administratie te storten.

Leg niet al je eieren in één mandje

Diversifieer je klantenbestand. De vuistregel is hier dat één klant niet mag instaan voor meer dan 20% van je omzet. Beter vele kleintjes dan één groot dus.

It takes a village to run a business

Doe niet alles alleen. Vraag hulp, aan je boekhouder, de bank, maar ook aan UNIZO, Voka, VLAIO of andere experts in thema’s waar je zelf niet veel kaas van hebt gegeten.

Van 9 tot 5, en ver daarbuiten

Ondernemen is hard werken. Het is dus belangrijk om je partner, familieleden en dichtste vrienden mee te hebben in je verhaal, want jouw ondernemerschap zal ook een grote impact hebben op hun leven.

Delen via
Bedrijfshuisvesting

 

Oost-Vlaanderen is de ideale uitvalsbasis voor wie wil ondernemen in een bruisende regio. Waar de drang naar innovatie en de ‘goesting’ om te ondernemen echt in het DNA verweven zit! En er is nog ruimte op onze playground. Ook voor jou!

Op zoek naar bedrijfshuisvesting in Oost-Vlaanderen? Meer weten over bedrijventerreinmanagement? Dat en veel meer, lees je hier. Interesse in een financieel duwtje in de rug om jouw bedrijventerrein te verduurzamen? Lees hier verder.

 

Bedrijvencentra als groeiplatform voor ondernemers

Ben je als starter of groeiend bedrijf op zoek naar een inspirerende werkplek? Bekijk dan zeker het overzicht van alle bedrijvencentra in Oost-Vlaanderen. Je vindt er infrastructuur op maat met flexibele bedrijfs- en kantoorruimtes en een gepersonaliseerd dienstenpakket. Uit de kruisbestuiving tussen de bedrijven ontstaan vaak vormen van co-creatie; de basis van een innoverende werkomgeving.

 

Op zoek naar een eigen stukje playground?

De ruimte is schaars maar we helpen je graag op weg om net dàt plekje op onze playground te vinden waar jij je activiteiten het best kunt ontwikkelen. Neem daarvoor zeker contact op met ons Contactpunt Bedrijfshuisvesting: we adviseren je graag om de juiste keuze te maken.

Of je kan ook zelf al eens rondneuzen op bizLocator, het online platform dat ondernemers ondersteunt in de zoektocht naar een passende locatie. Het is dé online marktplaats om bedrijfsruimtes, -panden, kantoren, pop-ups of andere vormen van commerciële ruimtes of professionele vastgoedobjecten op te zoeken en te vinden. Je wordt er ook begeleid in de verdere stappen na het bepalen van een locatie en vastgoedobject.

 

De kracht van samenwerking

Er zijn vandaag steeds meer uitdagingen die jouw individuele bedrijf overstijgen. Door samen te werken met andere bedrijven vind je veel gemakkelijker de juiste oplossingen. 

Door samen te werken, genieten bedrijven van uiteenlopende financiële, economische, ecologische en maatschappelijke voordelen. Check zeker de website van BTM Vlaanderen, waar veel succesvolle trajecten op andere terreinen als waardevolle inspiratiebron te vinden zijn voor de uitwerking van je eigen traject.

 

Een duwtje in de rug voor wie samen duurzaam investeert

In Oost-Vlaanderen hebben we echt de ambitie om tegen 2050 onze bedrijventerreinen om te vormen tot robuuste ecosystemen, waar er een gezonde match is tussen economische bedrijvigheid, energie, materialen, water, ruimte en mobiliteit.

Wanneer je samen met andere bedrijven op een bedrijventerrein een duurzaam lokaal samenwerkingsproject wil opzetten, dan kan het Emma Leclerq Fonds binnenkort voor een financiële hefboom zorgen. De focus ligt op projecten met een duidelijk rendement waar ondernemers samen voor aan de slag willen gaan, maar die net nog dat extra duwtje zekerheid en ondersteuning nodig hebben.

Zo zwengelen we samen de klimaattransitie in het bedrijfsleven aan en bouwen we onze Innovation Playground verder uit tot een duurzame broedplaats waar innovatieve ideeën tot ontwikkeling kunnen komen!

 

Ken je de POM?

Oost-Vlaanderen heeft de ambitie om een ideale vestigingsplaats te zijn voor bedrijven. Maar om dit waar te maken, is ruimte om te ondernemen noodzakelijk. POM Oost-Vlaanderen ontwikkelt strategische en regionale bedrijventerreinen en werkt actief mee om onbenutte bedrijventerreinen terug op de markt te brengen. Maar niet enkel bedrijventerreinen zijn broodnodig. Ook door individuele bedrijfsruimte voor jonge starters aan te bieden, creëert de POM ruimte voor ondernemen.

Vanuit haar pioniersrol ontwikkelt de POM daarnaast ook duurzame economische projecten en bouwt zo mee aan een innovatief, toekomstgericht en klimaatgezond Oost-Vlaanderen. Als proactieve partner staat de POM voor samenwerking. Door economische noden en kansen te identificeren worden uitdagingen aangegaan die leiden tot grensverleggende realisaties.

Delen via
Talent aantrekken, behouden en ontwikkelen

 

Het vinden van het juiste talent is niet altijd evident. De krapte op de arbeidsmarkt blijft toenemen, ook in Oost-Vlaanderen. Vis je als werkgever wel in de volledige vijver? Ken je de kansen die duurzame tewerkstelling biedt? Hoe trek je buitenlandse profielen aan? En hoe zorg je ervoor dat jouw werknemers mee blijven in een steeds veranderende wereld? Innovation Playground helpt je op weg!

 

Beginnen bij de basis: een vacature uitschrijven

Ben je op zoek naar een geschikte werknemer? Schakel dan zeker deze kanalen in:

  • Uitzend- en rekruteringkantoren helpen je bij de zoektocht naar een geschikte werknemer;
  • VDAB beschikt over de grootste jobsite van Vlaanderen. Je vacature op deze site plaatsen is helemaal gratis. Met 35.000 bezoekers per dag, mag je gerust zijn dat de vacature opgemerkt wordt! VDAB biedt ook heel wat andere diensten aan zoals een gratis cv-databank, begeleiding op maat en opleidingen;
  • Naast de VDAB bestaan er talloze andere jobsites om jouw vacatures op te delen.  Ook LinkedIn kan een doeltreffend wervingskanaal zijn.
  • Jobbeurzen geven je bedrijf de kans kennis te maken met heel wat potentiële sollicitanten maar ook afstudeerbeurzen zijn een geschikt medium om contacten te leggen met pas afgestudeerden.

Sta vooral ook open voor spontane sollicitaties en blijf niet zoeken naar die ene witte raaf. Focus op talentontwikkeling en niet op het afvinken van een checklist gekoppeld aan het gewenste profiel.

Duurzame tewerkstelling

Afstand tot de arbeidsmarkt

Om de economie verder te doen groeien, moeten de Oost-Vlaamse bedrijven beroep kunnen doen op àl het aanwezige talent in de provincie. Ook op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sommigen hebben geen diploma, anderen hebben hun leeftijd niet mee of hebben een beperking. Voor hen is het vinden van een duurzame job niet altijd eenvoudig. Nochtans hebben ook zij straffe talenten en bakken motivatie. Talenten die de Oost-Vlaamse bedrijven goed kunnen gebruiken om zich verder te ontwikkelen en in te spelen op nieuwe evoluties.

Subsidie voor vernieuwende tewerkstellingsprojecten

De Provincie Oost-Vlaanderen geeft vernieuwende tewerkstellingsprojecten een financieel duwtje in de rug door middel van een subsidie. Deze subsidie is er voor projecten die inzetten op het (her)activeren van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het reguliere circuit en het bevorderen van de duurzame tewerkstelling van deze groep.

Internationaal talent

Het vinden van de juiste profielen is voor vele bedrijven een heuse uitdaging. Heb je nood aan internationaal talent, dan lijkt de zoektocht nog moelijker. Maar ook hiervoor zijn er handvaten, tips en tools!

Hoe vind ik internationaal talent?  

Innovation Playground vroeg een tiental bedrijven hoe zij internationaal talent zoeken en vinden. Dit zijn hun tips:

  • De meeste bedrijven maken gebruik van hun eigen netwerk: ze publiceren hun vacatures op hun eigen website en LinkedIn-profiel. Ook hopen ze op doorverwijzingen via hun buitenlandse contacten. Sommige bedrijven geven hun vacatures een online boost, door te adverteren via Google Ads of op LinkedIn.
  • Een blik werpen op het talent tewerkgesteld bij (internationale) concurrenten kan helpen om het profiel en de jobomschrijving scherp te stellen.
  • Vaak doen bedrijven ook beroep op een (internationaal) rekruteringsbureau. Sommige uitzendbureaus hebben een internationaal netwerk en ervaring in internationaal rekruteren, anderen rekruteren eerder internationaal talent dat hier al woont.
  • Ben je specifiek op zoek naar een internationale kenniswerker? Dan is de ‘PhD Talent Pool Flanders’ een interessant platform. Het richt zich exclusief op doctoraathouders uit de 5 Vlaamse universiteiten en daar zitten veel internationale profielen tussen. Ondernemingen kunnen gratis een bedrijfsprofiel aanmaken en vacatures posten.

Wat moet ik als werkgever regelen voor de vestiging van een internationale medewerker?

Als werkgever die een internationale medewerker tewerkstelt, moet je een aantal verplichtingen nakomen:

  • Als werkgever moet je vooraf zorgen voor een arbeidskaart of arbeidsvergunning, wat nodig zal zijn om daarna het verblijf te kunnen regelen. EU-onderdanen hebben doorgaans voldoende met hun identiteitskaart of paspoort, voor niet EU-onderdanen hangt de precieze procedure af van de nationaliteit, duur en doel.
  • Op vlak van sociale zekerheid heeft de werkgever dezelfde plichten tegenover zijn buitenlandse werknemers als ten opzichte van de binnenlandse werkkrachten.
  • Op vlak van belastingen, geldt in principe het belastingsysteem van het werkland, tenzij de 183-regel van toepassing is.

Wat moet een internationale werknemer regelen en hoe kan ik daarbij helpen?

Heel wat uitdagingen

Een nieuwe job in een nieuw land brengt natuurlijk ook heel wat uitdagingen mee voor de net aangekomen international zelf. Er moet een huis gehuurd of gekocht worden en heel wat papierwerk (vergunningen, verzekeringen, mutualiteit en later ook belastingen) moet in orde worden gebracht. Wie met het gezin komt, zoekt een kinderopvang, onderwijs en vrijetijdsbesteding voor de kinderen. Logisch dus dat zij door de bomen niet altijd het bos meer zien. Dit onderzoeksrapport geeft een helder overzicht van waar internationaal talent zoal nood aan heeft.

Helpende instanties

Verschillende instanties helpen hen graag op weg:

Een mondje Nederlands

Internationale werknemers zijn vragende partij om zoveel mogelijk informatie in het Engels te kunnen raadplegen. Denk daarbij aan praktische info, maar ook informatie over sport, cultuur, openbaar vervoer, enzovoort.

Natuurlijk is een mondje Nederlands spreken ook altijd handig. Het aanbieden van of doorverwijzen naar Nederlandse les helpt nieuw aangekomen talent vaak een grote stap vooruit. De zoektocht naar een goede Nederlandse les op maat van de internationale werknemer kan beginnen bij het Agentschap voor Inburgering en Integratie. In Gent kan je terecht bij het Universitair Centrum voor Talenonderwijs  (UCT) van de Universiteit Gent. De Provincie Oost-Vlaanderen heeft verspreid over de provincie verschillende vestigingen van haar Centrum voor Volwassenenonderwijs ‘Groeipunt’.

Sociaal contact

Logischerwijs vinden internationale nieuwkomers het fijn om in contact te komen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. In Gent bestaan er enkele vrijwilligersorganisaties, voor en door internationals. Zij kunnen terecht bij the community Ghent en the square.

Maar internationale medewerkers leren ook graag de lokale bevolking kennen. Alle initiatieven die deze 2 groepen dichter bij elkaar brengen, bijvoorbeeld een buddysysteem, zijn een prima hulpmiddel.

LevensLang Leren

Bijscholen: van de nood een deugd maken

De werkvloer is voortdurend in transitie. Nieuwe technologieën, digitalisering en veranderende jobs zorgen ervoor dat bedrijven en hun medewerkers zich continu moeten bijscholen. De komende jaren zullen er jobs verdwijnen, nieuwe jobs bijkomen en zullen bestaande jobs – soms drastisch – van inhoud veranderen.

Investeren in de competenties van medewerkers is daarom noodzakelijk geworden, ook voor onze Oost-Vlaamse bedrijven. Daar zijn heel wat voordelen aan verbonden:

  • De introductie van een leercultuur verhoogt de veerkracht en toekomstbestendigheid van de organisatie;
  • Bedrijven die investeren in opleidingen bouwen een voordeel op tegenover hun concurrenten;
  • Medewerkers die van hun werkgevers opleidingen krijgen aangeboden, zijn typisch meer gemotiveerd en voelen zich beter in hun job – wat zich dan weer laat tonen in de retentiecijfers.

Een tandje bij

Inzake levenslang leren hinken we in Vlaanderen  achterop. Met minder dan 8 procent zitten we onder het Europese gemiddelde en het streefcijfer van 15 procent dat Vlaanderen tegen 2020 vooropgesteld had. Ook in Oost-Vlaanderen zien we een gelijkaardige trend. Om te kunnen evolueren naar een toekomstgerichte arbeidsmarkt in de regio, moet levenslang leren en competentie-ontwikkeling centraal komen te staan. Extra inspanningen dringen zich op. Opleiden, opleiden, opleiden moet het nieuwe mantra worden.

Lessenreeks LevensLang Leren

Bedrijven hebben lang niet altijd de tijd, middelen of expertise om hiermee aan de slag te gaan. Daarom lanceert Innovation Playground binnenkort een online lessenreeks om werkgevers te ondersteunen bij het implementeren van een permanente, toekomstgerichte leercultuur.

Iedere organisatie uit Oost-Vlaanderen zal zich voor deze reeks kunnen inschrijven. De reeks is echter vooral bedoeld voor KMO’s uit de profit sector met interesse in het thema.

Met deze reeks beogen we Oost-Vlaamse organisaties te laten kennismaken met levenslang leren en hen te stimuleren hiermee aan de slag te gaan:

  • Wat is levenslang leren?
  • Waarom wordt er zoveel aandacht aan besteed?
  • En hoe zet ik hier als werkgever effectief op in?

Interesse? Neem dan alvast contact op met onze experts via economie@oost-vlaanderen.be

Delen via
Internationaal zakendoen

 

Wordt Vlaanderen wat te klein voor jouw onderneming? Heb je plannen om jouw playground te verruimen? Internationaal zakendoen, daar komt heel wat bij kijken. Een goede voorbereiding is de eerste stap. Innovation Playground helpt je op weg!

Ik wil internationaliseren. Waar vind ik info, begeleiding en advies?

FIT aan de start

Wie wil internationaliseren, kan in eerste instantie terecht bij het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen (FIT). FIT heeft een wereldwijd netwerk van experten, informatie over jouw exportmarkten, financiering en mogelijke subsidies. FIT organiseert ook zakenreizen, beursdeelnames en seminaries. Wie eerst al eens online wil grasduinen, kan alvast terecht in de exportgids.

Liever een echte babbel met iemand die je verder kan helpen? FIT heeft een kantoor in elke Vlaamse provincie. Spreek hen dus gerust aan met al je vragen over exporteren. Oost-Vlamingen kunnen terecht op het VAC Gent, Koningin Maria-Hendrikaplein 70 bus 20, 9000 Gent. Contact opnemen kan ook via mail (oostvlaanderen@fitagency.be) of telefonisch (+32 9 216 66 70).

Daarnaast beschikt FIT ook over meer dan 70 kantoren wereldwijd. Elk kantoor is verantwoordelijk voor een aantal landen of regio’s.

Tot slot kunnen Vlaamse techbedrijven ook beroep doen op één van de tien technologie-attachés van FIT, gevestigd in New York, Palo Alto, Londen, Parijs, Kopenhagen, München, Mumbai, Singapore, Guangzhou, Tokio. Zij bieden diepgaande begeleiding binnen de domeinen Digital Tech, Life sciences, Health Tech en Climate Tech. 

VLAIO, Voka en UNIZO

Ook VLAIO helpt je graag een handje. Voor digital scale-ups bieden ze zelfs een specifiek programma aan.

Voka biedt ondersteuning via het netwerk MERCURIO, dat focust op ondernemers met internationale ambities. Verder vind je bij hen ook hulp bij je exportdocumenten.

Op de site van UNIZO kan je dan weer filteren op activiteiten voor internationale ondernemingen.

Specifiek voor exporteurs en importeurs

Neem zeker ook een kijkje op de gedetailleerde website ‘Access2Markets’. Dit EU portaal voor exporteurs en importeurs biedt gedetailleerde informatie over tarieven, oorsprongsregels, douanerechten,  importprocedures- en formaliteiten, productvereisten, handelsbarrières, statistieken,… 

Toch nog wat koudwatervrees? Misschien helpt het om een export risicoverzekering te nemen, dat kan bij Credendo.

Naar China

Wie wil internationaliseren, maakt beter zijn huiswerk. En dat advies geldt zeker voor de Chinese markt. CleantechRouteChina stelde dan ook een best practices-brochure samen. Boordevol ervaringen, inzichten en tips van doorwinterde ondernemers, vormt deze brochure de beste leidraad voor Vlaamse cleantechondernemers met ambities in China.

Hoe sluit ik me aan bij buitenlandse innovatiepartners?

FIT en VLAIO vormen de Vlaamse schakel in het Enterprise Europe Netwerk. Dit platform biedt toegang  tot meer dan 600 partnerorganisaties in de EU, inclusief 4000 ervaren medewerkers. Lidmaatschap resulteert in snelle toegang tot betrouwbare informatie over internationale wetgeving en regelgeving. Het netwerk heeft bovendien ook enkele antennes buiten Europa.

Welke subsidies en financieringsmogelijkheden zijn er?

Kan je  financieel  een duwtje in de rug gebruiken om je internationale ambities waar te maken? Ook hier vormen FIT en VLAIO een ideaal vertrekpunt. Beide hebben een eigen aanbod aan financierings- en subsidiemogelijkheden voor internationaal startende ondernemingen.

Daarnaast biedt ook de federale overheid via finexpo een opportuniteit voor Belgische bedrijven die in concurrentie met bedrijven van andere landen een contract onderhandelen.

Hoe rekruteer ik internationaal talent?

Daar lees je hier alles over.

Delen via
Sociaal ondernemen

 

In een innovatieve regio als Oost-Vlaanderen staat ondernemen gelijk aan duurzaam ondernemen; circulair én sociaal! Het duurzaam ondernemerschap is een playground vol kansen!

Wil je meer weten over de principes van sociaal ondernemen of ondernemen met impact? Op zoek naar inspiratie over hoe je een impactvolle ondernemer kan worden? Of op zoek naar een financieel duwtje in de rug? Je leest het hier!

Wat is sociaal ondernemen?

Een positieve impact

Een positieve impact op de samenleving, daar draait het bij sociaal ondernemerschap om! Sociale ondernemingen zijn zelfstandige ondernemingen die een product of dienst leveren en daarmee in de eerste plaats een positieve impact genereren voor mens, milieu of samenleving (“impact first”). Een sociale onderneming is dus niet gericht op winstmaximalisatie. De winst die deze ondernemingen maken, wordt voornamelijk gebruikt om de maatschappelijke impact te realiseren.

Non en for-profit

Het domein van sociaal ondernemerschap bestaat uit een brede waaier aan organisaties (non-profit en for-profit). In Innovation Playground maken we onderscheid tussen:

  • Maatwerkbedrijven; non-profitorganisaties die als hoofdopdracht hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerk te stellen en te begeleiden;
  • Reguliere sociale ondernemingen; for-profitorganisaties die op een innovatieve en creatieve manier een antwoord bieden op tal van maatschappelijke uitdagingen 

Sociaal ondernemerschap in Oost-Vlaanderen

Tal van maatschappelijke uitdagingen (uitputting natuurlijke hulpbronnen, klimaatopwarming, tewerkstelling, transitie naar een circulaire economie…) vragen een innovatieve aanpak. Sociaal ondernemerschap kan daar een belangrijke rol in spelen. Innovation Playground ziet sociaal ondernemerschap als een hefboom voor economische groei en jobs. Het is dan ook één van de speerpunten in het economisch beleid van Oost-Vlaanderen.

  • Oost-Vlaanderen kent (op provincie Antwerpen na) het grootste aantal maatwerkbedrijven. Op heden zijn 31 maatwerkbedrijven actief die in totaal een 5000-tal personen tewerkstellen. Met een brede waaier aan producten en diensten en de diverse sectoren maken deze Oost-Vlaamse maatwerkbedrijven volwaardig deel uit van het economische weefsel;
  • In 2020 waren er in Oost-Vlaanderen 106 sociale ondernemers actief. En dit aantal neemt alsmaar toe;
  • In Oost-Vlaanderen zijn er heel wat ondersteunende en begeleidende organisaties actief, zoals De Punt, Starterslabo, Gentrepreneur, Broeikas,…. Zij zorgen voor een rijke voedingsbodem voor sociaal ondernemerschap in deze Innovation Playground.

Waar vind ik subsidies en ondersteuning om sociaal te ondernemen?

Wie sociaal wil ondernemen, kan rekenen op heel wat (financiële) duwtjes in de rug van de Provincie Oost-Vlaanderen:

Welke sociale ondernemers gingen me voor?

Nood aan wat inspiratie? Heel wat innovatieve projecten worden ontwikkeld vanuit de samenwerking tussen regulieren bedrijven en sociale ondernemingen.

Waar vind ik nog meer info over sociaal ondernemen in Oost-Vlaanderen?

  • Innovation Playground is er om jou te inspireren en te informeren, ook over sociaal ondernemen. Neem contact met ons op en we bekijken alle mogelijkheden.
  • Het Departement Werk en Sociale Economie (WSE) staat in voor het Vlaamse beleid over sociale economie en werkgelegenheid. Het staat ook in voor het beheer van het Europees Sociaal Fonds in Vlaanderen.

Maatwerkbedrijven - koepelverenigingen

  • Groep Maatwerk behartigt de belangen van Vlaamse bedrijven en organisaties die aangepaste arbeid verschaffen aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
  • Herw!n  is de belangenbehartiger van sociale circulaire ondernemers en de gesprekspartner van overheden en sociale partners in Vlaanderen.

Sociale ondernemers

  • De Punt is als groeiplatform voor ondernemers uniek in Vlaanderen; het is een open huis en ontmoetingsplek waar reguliere ondernemers netwerken met ondernemers en organisaties uit de klassieke sociale economie en met de nieuwe generatie van sociaal ondernemers. De Punt zorgt op die manier voor kruisbestuiving tussen reguliere en sociale economie én een nieuwe generatie van sociaal bewogen ondernemers;
  • Sociale Innovatiefabriek promoot, begeleidt en ondersteunt sociaal ondernemerschap en sociale innovatie in Vlaanderen;
  • Belgium Impact (BE-Impact) inspireert en verbindt sociale ondernemers. De organisatie informeert over activiteiten en expertise rond sociaal ondernemerschap en versterkt de interactie tussen sociale ondernemers en het ecosysteem.
Delen via
Circulair ondernemen

 

In een innovatieve regio als Oost-Vlaanderen staat ondernemen gelijk aan duurzaam ondernemen; circulair én sociaal! Het duurzaam ondernemerschap is een playground vol kansen!

Wil je meer weten over de principes van circulair ondernemen? Op zoek naar inspiratie over hoe je een circulaire ondernemer kan worden? Of op zoek naar een financieel duwtje in de rug? Je leest het hier!

Wat is circulair ondernemen?

Nog te vaak worden producten na gebruik afgebroken, verbrand of als afval gestort. Ze worden vervangen door nieuwe producten die met nieuwe grondstoffen worden gemaakt.

Deze manier van consumeren eist veel van onze planeet en is niet duurzaam. Heel wat grondstoffen worden schaars en natuurlijke hulpbronnen geraken steeds meer uitgeput, waardoor onze economie en welvaart onder druk komen te staan. Voor heel wat grondstoffen zijn we namelijk niet alleen afhankelijk van andere landen, de schaarste zorgt ook voor prijsstijgingen en onzekerheden op vlak van toevoer.

Produceren moet dus slimmer, efficiënter en milieuvriendelijker. Grondig recycleren is een eerste manier om die afhankelijkheid én de afvalberg te verminderen. Maar de circulaire economie gaat nog een stap verder!

In de circulaire economie ligt de nadruk op het sluiten van de materiaalkringlopen; producten en grondstoffen circuleren zo lang mogelijk in het productie- en consumptiecircuit. Zo worden producten eerder hersteld dan vervangen, aangepast aan een nieuwe functie of omgevormd tot een nieuw product. De gebruikte materialen zijn van bij de start gerecycleerd of biogebaseerd. Bij hun levenseinde zijn ze recycleerbaar of afbreekbaar.

Circulair ondernemerschap in (Oost-)Vlaanderen

  • Maar liefst 60% van onze CO2-uitstoot is gelinkt aan de manier waarop we met grondstoffen en materialen omgaan.
  • Volgens de Circular Jobs Monitor zijn er 28.746 circulaire jobs in Oost-Vlaanderen. Dat is 4,5% van alle beschikbare arbeidsplaatsen in onze provincie.
  • De omschakeling naar een circulaire economie kan tot 2,3 miljard euro aan toegevoegde waarde genereren voor Vlaanderen.
  • In Oost-Vlaanderen passen 146 bedrijven de principes van circulariteit toe.

Waarom zou je circulair ondernemen?

  • Ondernemingen die focussen op het hergebruik van grondstoffen en materialen zijn minder afhankelijk van voorraden en invoer van grondstoffen uit andere landen;
  • Circulair ondernemen is goed voor het imago van jouw bedrijf. Het toont dat je rekening houdt met de omgeving en de toekomstige generaties. Jouw onderneming wordt hiervoor erkend en geapprecieerd;
  • Circulair ondernemen heeft een positieve impact op het milieu en klimaat;
  • Door circulair te ondernemen, ben je een teamspeler, want je bouwt mee aan een economie met meer veerkracht, nieuwe activiteiten en meer tewerkstelling.

Circulair ondernemen, hoe doe je dat?

Wie circulair wil ondernemen, moet nadenken over hoe producten anders ontworpen, gemaakt en gebruikt kunnen worden. Hier horen nieuwe ondernemings- en verdienmodellen, technologieën en investeringen bij, zoals:

  • De levenscyclus van een product verlengen door onderhoud, herstel, aanpassing of herverkoop;
  • Producten intensiever gebruiken door ze te delen. Of producten leveren als dienst, waarbij je als bedrijf eigenaar blijft;
  • Bronnen met maar één levenscyclus vervangen door duurzame alternatieven, zoals biogebaseerde of volledig recycleerbare/gerecycleerde materialen en hernieuwbare energie;
  • Grondstoffen of energie van afgedankte producten of nevenstromen herwinnen.

Om dat te kunnen realiseren, moeten bedrijven samenwerken. Deze samenwerkingsverbanden zijn vaak verrassend en lopen doorheen de hele waardeketen en over alle sectoren heen! Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen de circulaire en de sociale economie. Heel wat circulaire activiteiten zijn arbeidsintensief. Denk maar aan het inzamelen, sorteren, onderhouden of herstellen van goederen. Het zijn taken die sociale bedrijven op het lijf geschreven zijn!

Subsidies voor wie circulair wil ondernemen

In Oost-Vlaanderen willen we de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen. Tegen 2040 wil de provincie klimaatneutreaal zijn. De omschakeling naar een duurzame en circulaire economie is dan ook een speerpunt van het economische beleid.

Ondernemers die circulair willen ondernemen, kunnen rekenen op de financiële steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Subsidies voor circulaire ketenprojecten

Bedrijven, lokale overheden, kennisinstellingen en andere organisaties die willen samenwerken rond een circulair ketenproject, komen in aanmerking voor een subsidie. Het gaat daarbij om initiatieven die als doel hebben om producten, processen, diensten of bedrijfsmodellen circulair te ontwerpen, te produceren of te organiseren. Zo worden er minder grondstoffen verbruikt én wordt er minder CO2 uitgestoten.

Subsidies voor duurzame bedrijventerreinen

Oost-Vlaamse kmo’s of gemeenten die samenwerken om een bedrijventerrein duurzaam te maken, kunnen hiervoor een subsidie aanvragen. Het kan gaan om acties gericht op het verbeteren van het (bedrijfs)economisch resultaat, het verminderen van de milieubelasting, het verminderen van de CO2-uitstoot, het verhogen van de weerbaarheid tegen de klimaatgevolgen en efficiënter ruimtegebruik.

Begeleidingstraject circulaire gemeente

Om een circulaire economie te ontwikkelen, heb je als stad of gemeente een goed doordachte strategie nodig. Maar hoe zet je zoiets op? Welke accenten leg je voor jouw stad of gemeente? En hoe vertaal je circulaire uitdagingen en kansen in concrete projecten? Provincie Oost-Vlaanderen begeleidt Oost-Vlaamse lokale besturen.

 

Aanvullende subsidies voor projecten die gefinancierd worden vanuit Europa

Heel wat projecten in Oost-Vlaanderen worden gesteund door programma’s die gefinancierd worden vanuit het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling. Deze Europese programma’s vormen een belangrijke hefboom voor de uitvoering van het provinciale beleid, bijvoorbeeld op vlak van circulaire economie. Organisaties die een Europees project indienen, kunnen daarom onder voorwaarden ook terecht bij de Provincie Oost-Vlaanderen voor een aanvullende subsidie.

Nog meer weten over circulair ondernemen in Oost-Vlaanderen?

Innovation Playground is er om jou te inspireren en te informeren, ook over circulair ondernemen.

Publicaties

Festival van de Toekomst

De wereld verandert razendsnel. Dit maakt het soms moeilijk om nog een visie te vormen van wat er ons te wachten staat in de toekomst. Waar moeten we van wakker liggen, waar kunnen we naar uitkijken? Experten en toekomstverkenners wijzen de weg op het Festival van de Toekomst. Ook circulaire economie komt aan bod.

Expo biogebaseerde economie

Biogebaseerde economie wordt wel eens de economie van de toekomst genoemd. Maar weet jij waar die economie precies voor staat? Hoog tijd om er kennis mee te maken tijdens de expo ‘Biogebaseerde economie in Oost-Vlaanderen. Er zit meer in dan je denkt’. De expo maakt vanaf september een tour langs de Oost-Vlaamse bibliotheken.

Delen via