Oost-Vlaanderen is de meest competitieve provincie van België en de 10de meest concurrentiële regio van Europa. Dat blijkt uit een nieuwe editie van de EU Regional Competitiveness Index, die meet hoe aantrekkelijk het is om in een bepaalde regio te investeren, te ondernemen of te werken.

8e Voor innovatie staat Oost-Vlaanderen op de 8ste plaats
6e Op efficiëntie scoort de provincie nog beter

De EU Regional Competitiveness Index rangschikt sinds 2010 zo’n 234 Europese regio’s op basis van verschillende parameters. De studie kijkt daarbij naar zaken zoals investeringen in onderzoek en ontwikkeling, scholing of werkgelegenheid. Elke regio krijgt punten voor 68 indicatoren en ook een totaalscore.

Wat blijkt? Oost-Vlaanderen is aan een sterke opmars bezig. In 2019 bezette Oost-Vlaanderen nog een 21ste plaats. Op amper drie jaar tijd springt onze provincie naar een 10de plaats. Oost-Vlaanderen bevindt zich daarmee in het gezelschap van andere Europese topregio’s zoals Utrecht, Île-de France of Stockholm.

De competitiviteitsindex bestaat uit drie deelindexen: (1) basis, (2) efficiëntie en (3) innovatie. Samen geven deze indexen een totaalscore van 134,6 voor Oost-Vlaanderen.

De eerste index, basis, kijkt vooral naar fundamenten van elke economie, zoals de instellingen, de macro-economische stabiliteit, het basisonderwijs of de infrastructuur. 

De deelindex efficiëntie heeft vooral oog voor de arbeidsmarkt, de marktomvang en hoger onderwijs, training en levenslang leren.

De derde deelindex tot slot beoordeelt vooral innovatie en technologische gereedheid, zoals in welke mate bedrijven en gezinnen bestaande en nieuwe technologieën gebruiken.

De cijfers tonen dat Oost-Vlaanderen vooral erg goed scoort voor innovatie en efficiëntie, met respectievelijk een 8e en een 6e plaats. Voor de graadmeter die peilt naar de fundamenten van de economie, is Oost-Vlaanderen middenmotor met een 62ste plaats.