De sociale economie heeft de wind in de zeilen. De krappe arbeidsmarkt en de circulaire transitie creëren tal van kansen voor sociale ondernemers die een positieve impact nastreven voor mens, milieu en samenleving. Veel circulaire activiteiten zoals recycleren, sorteren, repareren en reviseren bieden immers tewerkstellingskansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ook fenomenen zoals reshoring, waarbij bedrijven hun productie terughalen uit het buitenland in de nasleep van bijvoorbeeld de coronacrisis of de Oekraïneoorlog, geeft de sociale economie een duwtje in de rug. Bedrijven die zelf niet in staat zijn om maakactiviteiten uit te voeren, kunnen die bijvoorbeeld uitbesteden aan maatwerkbedrijven, die snel en flexibel kunnen inspelen op de vraag naar arbeid.

28.639 Eind 2021 telde Vlaanderen 28.639 doelgroepmedewerkers in de sociale economie
159 84% van hen werkt in een van de 159 erkende maatwerkbedrijven

 

In de jongste editie van de sociaal-economische situatieschets 2023, gaan we dieper in op wat de sociale economie betekent voor de Provincie Oost-Vlaanderen. Sociaal ondernemerschap vormt een van de speerpunten van het provinciaal economisch beleid. Via verschillende subsidies ondersteunt de Provincie Oost-Vlaanderen sociale ondernemers.