Onze wegen raken steeds meer verzadigd met files tot gevolg. Dit kost onze economie niet alleen handen vol geld. Het zet ook de leefbaarheid van onze steden onder druk. Bedrijven staan dan ook voor de uitdaging om hun logistieke processen op een slimme, duurzame en efficiënte wijze te organiseren. Transport via de binnenvaart biedt daarbij heel wat potentieel.

InnoWaTr from Innovation Playground on Vimeo.

Logistieke topregio

“De Provincie Oost-Vlaanderen is een logistieke topregio”, stelt An Vervliet, gedeputeerde voor Economie van de Provincie Oost-Vlaanderen. “Dit hebben we onder meer te danken aan onze strategische ligging op het kruispunt van belangrijke autosnelwegen en onze twee zeehavens. Dankzij deze troeven hebben heel wat logistieke spelers zich gevestigd in Oost-Vlaanderen. De sector staat weliswaar voor grote uitdagingen om te verduurzamen. Daarom neemt de POM Oost-Vlaanderen het voortouw in het onderzoek om een slimme, efficiënte en duurzame logistiek te realiseren in onze Provincie.”

Autonome emissievrije binnenvaartschepen

“Binnen het project AVATAR gingen we daarbij aan de slag met de vraag of we onze waterwegen beter kunnen benutten voor stadsdistributie”, stelt Tom Pauwels, projectmanager bij de POM Oost-Vlaanderen. “Daarbij werd een nieuwe boot gerealiseerd door het Opleidingscentrum voor Hout & Bouw, E. Van Wingen NV en SEAFAR die vaart op groene stroom en tal van innovatieve technologieën bevat. Zo onderzochten we of deze boot autonoom en zelfstandig kan varen of vanuit een controlecentrum op afstand kan bestuurd worden voor leveringen tot in het hart van de stad.”

Voor de testvaarten kunnen we vier schepen inzetten met elk een laadvermogen van 25 ton. In totaal komt dat overeen met acht trucks die niet meer in de file moeten aanschuiven!

Tom Pauwels Projectmanager POM Oost-Vlaanderen


Tom Pauwels, projectmanager POM Oost-Vlaanderen.

Bundelen van goederenstromen

“Via het vervolgproject INNOWATR willen we verschillende testvaarten uitvoeren met bedrijven die actief zijn in de bouwlogistiek, afvallogistiek en korte keten”, vervolgt Tom Pauwels. “Daarbij zetten we in op het vormen van binnenvaartcoalities waarbij we goederenstromen van verschillende bedrijven op een slimme manier met elkaar willen bundelen. Zo streven we er naar om de stadsdistributie via de binnenvaart op een kostenefficiënte, optimale en duurzame wijze te organiseren. Voor de testvaarten kunnen we vier schepen inzetten met elk een laadvermogen van 25 ton. In totaal komt dat overeen met acht trucks die niet meer in de file moeten aanschuiven!”

Voer een testvaart uit

“Het realiseren van een duurzame logistiek sluit aan bij het slimme specialisatiebeleid van de Provincie Oost-Vlaanderen”, besluit An Vervliet. “Via Innovation Playground willen we namelijk bedrijven verbinden, ondersteunen en inspireren met het oog op het realiseren van een duurzame economie in Oost-Vlaanderen. Ben je actief in de bouwlogistiek, de afvallogistiek of de korte keten en wil je ook testvaarten uitvoeren in Gent? Neem dan zeker contact op met de POM Oost-Vlaanderen voor een kennismaking”.

Contact
Tom Pauwels: tom.pauwels@pomov.be

Meer info
Delen via

Lees ook

Geschreven door Petra Van Poucke

25.000 euro voor projecten die sociaal ondernemerschap bevorderen

6 juni 2024