Er zijn tienduizenden gebruikte fietsen die ergens niets staan te doen. In plaats van die te laten staan of naar het containerpark te brengen, maakt een Oost-Vlaams maatwerkbedrijf er een quasi-nieuwe fiets van.

Een wat? Een circulaire fiets!

Mo-Cyclette is een initiatief van Maatwerkbedrijf Mo-Clean vzw. Mo-Cyclette zet hoog in op de ontwikkeling en productie van circulaire stadsfietsen en e-bikes die ze als nieuwe fietsen van hoge kwaliteit in de markt brengen. Zo neemt dit sociaal-economiebedrijf het voortouw om de CO2 uitstoot in de volledige levenscyclus van de fiets aanzienlijk te verminderen.

Afgedankte fietsen zijn voor Mo-Cyclette geen afval maar een voorraadkast aan herbruikbare materialen. De deskundig opgeleide doelgroepmedewerkers bouwen circulaire fietsen waarbij gereviseerde fietsonderdelen worden gecombineerd met nieuwe rijwielonderdelen van de hoogste kwaliteit. In een partnerschap met het Franse Gouach gebruikt Mo-Cyclette voor zijn elektrische fietsen een 100% repareerbare circulaire batterij. 

Na twee jaar onderzoek heeft Gouach in 2020 een gepatenteerd batterijontwerp ontwikkeld. De Gouach-batterij is modulair, dus elk onderdeel kan snel én veilig worden gedemonteerd en vervangen als zich een probleem voordoet. Gouach recupereert gebruikte batterijen van zijn partners, waarvan ongeveer 80% van de cellen nog in perfecte staat is. Aan het einde van het gebruik in onze e-bikes worden de cellen opnieuw gerecupereerd voor minder belastende toepassingen zoals stationaire opslag of solar ledverlichting. Het circulair percentage hergebruik op de Mocyclette e-bike stijgt met de Gouach-batterij boven de 50%.

In de slimme batterij van Gouache is wifi-connectiviteit toegevoegd waardoor gegevens over de gezondheid van de batterij worden doorgestuurd naar een app. Individuele celgegevens worden opgeslagen, waardoor tijdig geanticipeerd wordt op noodzakelijke reparaties en de waarde van de cel voor hergebruik aanzienlijk toeneemt.

 

Waar maakt de Gouach-batterij het verschil?

Design zonder solderingen of lijm : het unieke gepatenteerde ontwerp resulteert in een batterij die veilig en gemakkelijk te repareren is. De levenduur verlengt aanzienlijk en de "Total cost of ownership" daalt.

Batterij repareren en de cellen vervangen: De Gouach batterij is gebouwd met gerecycleerde cellen die 100% performant zijn. De accu kan in minder dan 10 minuten worden gerepareerd.

Oude cellen recycleren en afval verminderen: Als een batterycel onvoldoende vermogen heeft voor uw e-bike krijgt ze een tweede leven, bijvoorbeeeld voor energieopslag of solar ledverlichting. Dit betekent een langere levensduur en minder afval!

Co-2 voetafdruk van de e-bike verminderen: Het ontwerp van de batterij is duurzaam en maakt reparatie, hergebruik en recyclage van componenten mogelijk waardoor de CO2-voetafdruk van de Gouach batterij aanzienlijk verkleint.

Meer info
Delen via

Lees ook

Geschreven door Lotte Vandermeersch

Krijg 25.000 euro steun voor jouw circulair project

13 mei 2024
Geschreven door Lotte Vandermeersch

Waas Circulair: ambitie in actie!

24 april 2024