Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, zet voor het tiende jaar op rij internationale bedrijven in de kijker die investeren in de Vlaamse economie, tewerkstelling en welvaart.

 

Daikin, internationale investeerder van het jaar

In de Foreign Investment of the Year categorie namen Volvo Cars (Zweden) en Daikin Europe (Japan), beiden gevestigd in Gent, het op tegen kleppers als Aviko (Nederland) en Carrefour (Frankrijk). De trofee ging uiteindelijk naar Daikin voor zijn engagement in het Tech Lane Ghent Science Park. Daar investeert het bedrijf 140 miljoen euro in een innovatiecentrum.

Het project zal volledig up & running zijn tegen 2024 en een hoofdrol gaan spelen in Daikins innovatie- en duurzaamheidsstrategie, met een bijzondere focus op warmtepompen en technologie voor slim energiegebruik. Het nieuwe project zal ook 135 extra banen creëren.

Nieuwkomer uit de VS in Gent

Amerikaanse biotech specialist Legend Biotech werd bekroond met de Newcomer of the Year Trophy. Legend Biotech investeert fors in een partnerschap met Janssen Biotech, dat net zoals het project van Daikin, Gent als thuishaven krijgt. De nieuwe site zal operationeel zijn tegen 2023. Een van de belangrijkste speerpunten wordt de innovatieve CAR-T-therapie, waarbij eigen bloedcellen worden geherprogrammeerd om kanker gericht te bestrijden.