Oost-Vlaanderen is de meest competitieve provincie van België en de 10de meest concurrentiële regio van Europa. Daarmee doet onze provincie spectaculair beter dan de 21ste plaats in de vorige ranking uit 2019. Dat blijkt uit een nieuwe editie van de EU Regional Competitiveness Index, die meet hoe aantrekkelijk het is om in een bepaalde regio te investeren, te ondernemen of te werken.

Sterke opmars

De jongste EU Regional Competitiveness Index die deze week werd gepubliceerd, rangschikt sinds 2010 zo’n 234 Europese regio’s op basis van verschillende parameters. De studie kijkt daarbij naar zaken zoals investeringen in onderzoek en ontwikkeling, scholing of werkgelegenheid. Elke regio krijgt punten voor 64 indicatoren en ook een totaalscore.

Wat blijkt? Oost-Vlaanderen is aan een sterke opmars bezig. In 2019 bezette Oost-Vlaanderen nog een 21ste plaats. Op amper drie jaar tijd springt onze provincie naar een 10de plaats. Oost-Vlaanderen bevindt zich daarmee in het gezelschap van andere Europese topregio’s zoals Utrecht, Île-de France of Stockholm.

In vergelijking met de vorige ranglijst in 2019 wipt Oost-Vlaanderen over Antwerpen (12de plaats) naar de eerste stek onder de Belgische provincies. De Brusselse regio scoort met een negende plaats nog beter, maar zoals voor sommige andere grootstedelijke regio’s werd voor Brussel gekeken naar zowel Vlaams-Brabant, Waals-Brabant als de hoofdstad samen.

Dit resultaat bewijst dat Oost-Vlaanderen een echte speeltuin is voor start-ups, investeerders en onderzoekers. We zijn trots op deze erkenning als Europese topregio. Maar het is onze ambitie om bij de volgende ranking nog hoger te eindigen. We willen onderzoekers en ondernemers samenbrengen op de innovatiespeelplaats die Oost-Vlaanderen is.

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Economie

Innovatieve topregio

Voor innovatie scoort Oost-Vlaanderen heel sterk. Slechts 7 regio’s in Europa doen het beter op vlak van de ‘Innovation’ sub-index’ uit de studie. Die barometer peilt onder andere naar economische mogelijkheden om zich te specialiseren en verbreden, of in welke mate een regio voorop staat bij het ontwikkelen en gebruiken van nieuwe technologie.

Raadpleeg hier de EU Regional Competitiveness Index 2.0
Delen via

Lees ook

Geschreven door Petra Van Poucke

25.000 euro voor projecten die sociaal ondernemerschap bevorderen

6 juni 2024