Ondernemers moeten efficiënt geholpen worden door de overheid. Een heuse ambitie, want lokale besturen beschikken vaak niet over de mogelijkheden om hieraan te voldoen. Daarom ondersteunt de Provincie Oost-Vlaanderen lokale besturen bij het voeren van een ondernemingsvriendelijk beleid.

Gedeelde ambtenaren lokale economie

Lokale besturen beschikken niet altijd over de ambtelijke capaciteit of expertise om de vaak heel specifieke of technische vragen van lokale ondernemers te behandelen en een goede dienstverlening te garanderen. Daarom stelt de Provincie Oost-Vlaanderen gedeelde ambtenaren Economie ter beschikking waarop lokale besturen een beroep kunnen doen voor bijvoorbeeld de opmaak van gemeentelijke reglementen en subsidieaanvragen, de inrichting van netwerk- en vormingsmomenten voor ondernemers, het uitwerken van promotionele en communicatieacties voor of over ondernemers. Daarbij is ook nog een inhaalbeweging nodig op vlak van digitale innovatie en transformatie.

Via het project ‘Onderneem Er Op Uit’ werd een dienstverlening opgezet waarbij gefocust werd op het versterken van de ambtelijke en digitale capaciteit van lokale besturen. Daarbij mikken we op het realiseren van een ondernemingsvriendelijk klimaat waarbij de ondernemer daadwerkelijk wordt geholpen.

Bram De Winne directeur Ondernemen & Europa

Digitaal innoveren en transformeren

Heel wat dienstverleningsprocessen verlopen nog zeer artisanaal waarbij ondernemers vaak botsen tegen een administratieve muur. Daarom zet de Provincie Oost-Vlaanderen in op het standaardiseren en digitaliseren van economische dienstverleningsprocessen. Daarbij werd een digitale dienstenmotor ontwikkeld die lokale besturen toelaat om hun dossierbeheer en bijhorende werkprocessen digitaal af te handelen.

We stellen vast dat er geen digitale drempelvrees meer bestaat bij lokale besturen. Zowel grote als kleine gemeenten zijn overtuigd van de meerwaarde om te digitaliseren. Het vraagt weliswaar heel wat inspanning, omdat lokale besturen daarbij hun eigen werking in vraag moeten stellen.

Dirk Goeminne directeur POLIS (Provinciale Ondersteuning Lokale Instanties)
Ontdek hier meer over het project “Onderneem Er Op Uit”
Delen via

Lees ook

Geschreven door Petra Van Poucke

25.000 euro voor projecten die sociaal ondernemerschap bevorderen

6 juni 2024