Wat was het doel van PlastiCity?
Steven: “PlastiCity werd opgestart binnen Capture, het onderzoeksplatform waarin UGent samen met bedrijven en overheidsinstellingen rond circulaire economie werkt. Capture voert onderzoek rond 3 afvalstromen: water, CO2 en plastic.”
“De focus van PlastiCity lag op niet-huishoudelijk afvalplastic in stedelijke omgevingen. In winkelstraten en industrieparken komt heel wat afval vrij, denk aan folies rond transportpaletten of rond nieuwe kledij. Of de polycarbonaat schermen die tijdens corona in zowat alle winkels, horecazaken en ziekenhuizen opdoken. Alles tezamen gaat dat over een grote hoeveelheid recycleerbare plastic. Als die niet de weg naar recyclage vindt, dan spreken we over ‘verloren plastic’. Achterhalen hoe je de logistiek richting recyclage hiervoor op een betaalbare manier organiseert, is een uitdaging op zich, zeker gezien het hoge volume van plastics. Met de steun en het netwerk van onder andere Innovation Playground, konden we die uitdaging aangaan.”
Waar deden jullie onderzoek naar ‘verloren plastic’?
Steven: “Er werkten 4 steden mee aan het project: Gent, als coördinerende stad, en 3 andere Europese steden: Den Haag, Southend On Sea en Douai. We identificeerden hoeveel en welke types afval vrijkomt in die steden en ontwikkelden een systematische logistiek waarbij we konden traceren welk afval van welke zaak afkomstig was. Zo konden we het optimale recyclageproces uitwerken en nieuwe producten maken op basis van de gerecycleerde materialen.”
Hoe gebeurt de recyclage van plastic vandaag?
Steven: “Plastic wordt in zoveel applicaties gebruikt dat er voor elke applicatie een inzameling is. Voor huishoudelijk plastic afval gebeurt dit via de pmd-zak en de containerparken. Maar je hebt natuurlijk ook plastic in elektronisch afval zoals het plastic in je stofzuiger, of plastic afval uit de bouwsector. Hier zorgen dan bijvoorbeeld Recupel en de afbraakfirma voor de correcte inzameling en scheiding van plastics. Voor niet-huishoudelijk afval zie je regionale verschillen. In Gent heb je de intercommunale Ivago die afval van de bedrijven inzamelt, maar er zijn ook heel wat private bedrijven actief in selectieve inzameling.”
Koop lokaal gerecycleerd plastic, in plaats van geïmporteerd nieuw plastic.