Tijdens een microscopisch onderzoek van menselijk of dierlijk weefsel moet het contrast tussen de verschillende celorganellen duidelijk zichtbaar zijn. Daarvoor maken labo's al jarenlang gebruik van de zogenaamde 'HE-kleuring'. Deze kleuring combineert twee kleurstoffen: hematoxyline, een kleurstof uit houtschilfers van de Centraal-Amerikaanse Campêcheboom, en de synthetische kleurstof eosine Y. Daar moeten toch duurzamere oplossingen voor zijn, vond biomedisch laboratoriumtechnoloog Niko Thoen.
“Rode kool is een lokaal gewas, waarvan veel afval achterblijft”, vertelt Niko. “De niet-bruikbare bladeren belanden op de composthoop en hebben dus geen specifieke eindbestemming. Toen ik als praktijkdocent bij Odisee aan de slag ging, kwam ik op het idee om het kleurpigment ‘anthocyaan’ uit rodekoolafval te gebruiken als ecologisch alternatief voor HE-kleuring. Dat levert meerdere voordelen op: we geven bioboeren een nieuwe afzetmarkt én verduurzamen de medische sector.”
Dankzij de subsidie voor circulaire ketenprojecten van de Provincie Oost-Vlaanderen begon Niko te experimenteren. Hij trok zijn werkgever Odisee over de streep om het onderzoeksproject EcoStain op te starten.
“EcoStain is een samenwerking tussen Odisee, bioboerderij ’t Schaaphof en AZ Sint-Lucas”, legt Niko uit. “De bioboeren van ’t Schaaphof brengen de rodekoolbladeren naar Odisee, waar we ze vriesdrogen. Zo wordt het rodekoolafval geconcentreerder en kunnen we het eindeloos bewaren. Uit het gevriesdroogd materiaal halen we de anthocyanen. Binnen Odisee kan ik op de expertise van het biochemisch innovatieteam BIT-O rekenen om tot de optimale extractie te komen, en op CenSE (Center for Sustainable Entrepreneurship) voor het commerciële luik. Onze partner AZ Sint-Lucas valideert of de kleurstof voldoet als alternatief voor de huidige HE-kleuring.”
Rode kool is een lokaal gewas, waarvan de niet-bruikbare bladeren anders gewoon op een composthoop belanden.