Begin dit schooljaar kreeg een dozijn leerlingen van de Wijze Eik in Mariakerke (Gent) ‘s werelds eerste circulaire schooltassen.

Gebruikt reclametextiel krijgt tweede leven

Begin dit schooljaar kreeg een dozijn leerlingen van de Wijze Eik in Mariakerke (Gent) ‘s werelds eerste circulaire schooltassenset in gebruik. De set is een product van Weerwerk. Dit sociaal maatwerkbedrijf ontwikkelde een set circulaire schooltassen, bestaande uit een schooltas met pennenzak, turnzak en zwemzak. De set is bedoeld voor leerlingen uit de lagere school.

De tassen zijn lokaal geproduceerd uit hoogwaardig reclametextiel in een sociaal naaiatelier en worden daar aan het einde van elk schooljaar indien nodig gerepareerd. Ze worden dus niet verkocht, maar verhuurd. Op deze manier wordt het textiel niet één maar meerdere malen hergebruikt én wordt lokale werkgelegenheid gecreëerd.

Educatief

De set fungeert meteen ook als educatief middel. Ze brengt de circulaire economie en de noodzakelijke wijziging in aankoopgedrag op een erg tastbare manier tot vlak bij deze jonge doelgroep. De initiatiefnemers geloven dat het circulaire gedachtegoed, net als bij het sorteren en recycleren van afval circa 40 jaar geleden, door de jeugd in de gezinnen kan worden binnengebracht.

In een eerste fase wordt een tiental sets verdeeld aan leerlingen. De producten worden een schooljaar lang geobserveerd om eventuele zwakheden te detecteren en de producten verder te ontwikkelen tot een handige, slijtvaste set. Pas dan wordt de productie opgeschaald. Weerwerk gebruikt deze periode ook om op zoek te gaan naar partners die het testvolume willen helpen vergroten.

Provincie Oost-Vlaanderen subsidieerde dit initiatief in het kader van de subsidie Circulaire Ketenprojecten.

De Provincie ondersteunt met de subsidie de uitvoering van concrete projecten die bijdragen aan het realiseren van een circulaire economie in Oost-Vlaanderen. Het project van Weerwerk past perfect binnen dat plaatje.

An Vervliet Gedeputeerde bevoegd voor economie

Circulair textiel met een lokale sociale dimensie

'Hoos', zo heet het tassenmerk van sociaal maatwerkbedrijf Weerwerk. Bij Weerwerk koppelt men circulariteit aan sociale en lokale economie. Onder het merk Hoos maken ze van reclametextiel en reststromen uit textielfabrieken nieuwe duurzame producten.

De grondstoffen op onze aardbol zijn eindig en de afvalberg veel te groot. Een oplossing daarvoor is een circulaire economie. Een van de dingen die je daarin doet is gebruik maken van rest- of afvalmaterialen om nieuwe gebruiksvoorwerpen te creëren.

Reclametextiel wordt in grote volumes bedrukt en bijvoorbeeld gebruikt bij campagnes en tijdens evenementen. Vaak gaat het maar om enkele dagen of weken, waarna het textiel wordt weggegooid en verbrand. Zonde van hoogwaardig materiaal, dat nu dus een volgende bestemming krijgt.

Weerwerk

Groep Weerwerk laat werkzoekenden groeien en brengt hen via intensieve coaching dichter bij een duurzame job. Verder biedt de groep mensen die nog niet klaar zijn voor de reguliere arbeidsmarkt een job in de maatwerkateliers in Roeselare, Gent en Antwerpen. Het bedrijf gaat met de medewerkers op zoek naar hun talenten en geeft hen de kracht om die verder te ontwikkelen.

De mobiele teams van Weerwerk ondersteunen overheden, non profit en bedrijven met diensten groenonderhoud, renovatie, schoonmaak, ... Er is ook een team ‘energiesnoeiers’ die particulieren helpen bij het besparen op energie en water. In de eigen gebouwen heft men een was- en strijkatelier, inpak en montage en een naaiatelier.

Circulariteit gaat voor ons hand in hand met duurzaamheid en een sociaal draagvlak. Daarom ontwerpen, ontwikkelen en produceren we deze schooltassenset lokaal. Zo creëren we een sterk verhaal waarmee we het circulaire gedachtegoed rechtstreeks bij de doelgroep kunnen promoten. In Oost-Vlaanderen alleen lopen 148 000 leerlingen tussen zes en negen jaar school. Doorgaans met boekentassen van Chinese makelij die vaak na een jaar van de hand worden gedaan. Als we met dit initiatief zelfs maar een klein deel van deze markt kunnen overtuigen om voor een duurzame optie te kiezen, genereren we al een flinke impact.

Johan Bonner Projectleider Weerwerk
Meer weten over Weerwerk
Delen via

Lees ook

Materialen
Geschreven door Nicolas Moerman

Circulaire batterij voor een groenere toekomst

2 augustus 2022