Provincie Oost-Vlaanderen geeft 139 850 EUR aan 7 waardevolle projecten waarin sociale en economische meerwaarden hand in hand gaan.
Met deze subsidie stimuleert het Provinciebestuur de samenwerking tussen ondernemingen uit de reguliere en sociale economie.

Dit zijn de 7 innovatieve projecten:

Industrialisatie sociaal-circulair werkatelier – Weerwerk vzw

Dit project wil een antwoord bieden op de krapte op de arbeidsmarkt inzake stikkers/stiksters, het eigen productieproces binnen het maatwerkbedrijf Weerwerk vzw versnellen en inspelen op innovatieve, circulaire producten. Weerwerk vzw werkt hiervoor samen met het ecologisch designbureau Tillup dat duurzame en circulaire producten ontwikkelt.

Recycling together – De Kemphaan vzw

'Recycling together' zet in op de recyclage en het hergebruik van tweedehands paletten. Maatwerkbedrijf De Kemphaan vzw werkt hiervoor samen met het Gentse bedrijf Recubela dat via lokale integratie oplossingen vindt voor houtafval. Tweedehands hout wordt een kwalitatief nieuw product dat op zijn beurt opnieuw te recycleren is. De maatwerkers met een ruwere motoriek binnen het maatwerkbedrijf krijgen via de opstart van deze recyclinglijn een aangepaste job en worden opgeleid om te kunnen doorstromen naar het reguliere arbeidscircuit.

Maatwerk op maat van de Brouwerij – Wase Werkplaats vzw

Wase Werkplaats vzw stelt een witboek op dat de mogelijkheden tot samenwerking beschrijft tussen het maatwerkbedrijf en vier brouwerijen. Via afstemmen, het inkaartbrengen van de noden en een opportuniteitenonderzoek wil Wase Werkplaats zijn dienstaanbod uitbreiden. Op die manier worden extra tewerkstellingsmogelijkheden voor de maatwerkers gecreëerd en wordt de samenwerking met het reguliere circuit geïntensifieerd.

Weegautomaat met sealer – Ryhove vzw

Dit project beoogt de versterking van de activiteiten bij maatwerkbedrijf Ryhove. De samenwerking met het reguliere bedrijf Confiserie Bogaert-De Smet wordt geprofessionaliseerd en versterkt door een investering in een lineaire weegautomaat met doorloopsealer. Zo moet het afwegen van een verpakking niet langer manueel gebeuren en kan de productie door de maatwerkers worden opgedreven en kwaliteitsvoller gebeuren. Werkzekerheid op lange termijn voor de maatwerkers wordt hierdoor gegarandeerd.

Re-cycle – Groep Intro vzw

'Re-cycle' zet in op de levensduurverlenging van oude fietsen en de maximalisatie van het waardenbehoud van de fietsonderdelen. Maatwerkbedrijf Groep Intro werkt hiervoor samen met Blue Mobility, die de oude deelfietsen aanlevert, en de gevangenis van Oudenaarde waar gedetineerden zullen instaan voor de demontage van de fietsen. Het maatwerkbedrijf ambieert de aanleg van een duurzame materialenbank met fietsonderdelen. Dit zowel om de (recentere) bluebikes te depanneren als om particuliere, recreatieve fietsers vooruit te helpen bij het herstel/onderhoud van hun fiets.

Opstart e-commerce pastaboxen – Pasta d’Oro

Pasta d’Oro brengt pastafoodboxen op de markt gevuld met verschillende gerechten met verse pasta, saus en topping. Al deze producten worden gemaakt bij het maatwerkbedrijf AAROVA uit Oudenaarde.
Voor deze foodboxen wordt een ingewikkeld logistiek traject op poten gezet dat een nieuwe en uitdagende opdracht betekent voor de maatwerkers. Met deze nieuwe dienst wordt de tewerkstelling van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt vergroot, worden hen nieuwe werkmethodes aangeleerd en wordt de wereld van e-commerce en technologie dichterbij gebracht.

Geautomatiseerde machine en extra verpakkingslijn bij maatwerkbedrijf MAAAT vzw – Tekni-Plex Europe nv

Het reguliere bedrijf Tekni-Plex Europe nv en maatwerkbedrijf MAAT staan voor de economische uitdaging om binnen een internationale context een competitieve service en capaciteit te voorzien voor het wikkelen en verpakken van slangen voor druppelsystemen. Met de uitbouw van de capaciteit in dagwerk en de investering in een nieuwe machine en extra verpakkingslijn wordt de werkgelegenheid van vier maatwerkers gegarandeerd en dit voor langere tijd.

Lees hier meer over sociaal ondernemen
Delen via

Lees ook

Bio-economie & Cleantech
Geschreven door Anne-Leen Denolf

Van frituurolie naar brandstof

27 juni 2022