Voedselverspilling is al jaren een groeiend probleem. In plaats van het voedsel weg te gooien of te verbranden, ziet Bio Base Europe Pilot Plant het als een grondstof voor nieuwe producten. Resultaat: minder voedseloverschotten en een lagere CO2-uitstoot.

Jaarlijks rotten tonnen voedsel weg op het veld, of worden ze weggegooid of verbrand. Bio Base Europe Pilot Plant wil dat voedsel redden van de afvalhoop. De biofabriek uit de Gentse kanaalzone zet daarom voedselstromen om naar grondstoffen voor bioplastic, zeep en huishoudproducten.

Overschotten inzamelen en verwerken

Via het project WASTE2FUNC willen ze landbouw- en voedselafval vlotter inzamelen en verwerken. Daarvoor bouwt het biobedrijf een registratie- en inzamelplatform in nauw overleg met landbouwers.

Om gemengde partijen voedselafval te kunnen verwerken, ontwikkelde Bio Base Europe Pilot Plant, samen met verschillende partners, een specifieke technologie. Die werd de voorbije jaren al uitgebreid getest in een labo, en zal nu op grotere schaal toegepast worden in de Gentse haven.

Van poeder tot nieuw product

Eens de voedselstromen verzameld zijn, worden ze omgezet in melkzuur en andere nuttige bestanddelen. Het eindproduct is een poeder dat bedrijven kunnen gebruiken in detergenten zoals shampoo, zeep of andere huishoudproducten.

Bio Base Europe Pilot Plant toont met deze innovatie dat grondstoffen niet per se moeten worden ontgonnen of gemijnd. Door afval slim om te zetten creëert dit bedrijf een win-winsituatie en geeft het de circulaire economie een stevige duw in de rug.

Meer weten over Agro & Voeding?
Delen via

Lees ook

Geschreven door Petra Van Poucke

25.000 euro voor projecten die sociaal ondernemerschap bevorderen

6 juni 2024