Agro & Voeding in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen vind je traditionele landbouwbedrijven die stoelen op een rijke ervaring. Vooral de sierteelt en de glastuinbouw worden tot ver buiten de provinciegrenzen erkend voor hun expertise. Maar Oost-Vlaanderen is ook de uitvalsbasis voor talrijke voedingsbedrijven, die ambacht combineren met hightech om de productie van voedingsmiddelen te optimaliseren. Met grote merknamen als Lotus Bakeries, Inex, Barry Callebaut, Ter Beke en Brouwerij Roman en innovatieve koplopers zoals Those Vegan Cowboys, Inbiose NV en Ingrizo is Oost-Vlaanderen een playground voor voedingsvernieuwers.

De voedingsindustrie (landbouw, bosbouw, visserij, maar ook producenten van voedingsmiddelen en drank) zorgt in Oost-Vlaanderen voor een toegevoegde waarde van 2,1 miljard euro en tewerkstelling voor 25.600 mensen.  

 

Onderzoek en stimulans

Ook de agro- en voedingsindustrie moet constant op zoek naar innovatie en bijsturing. De komende decennia brengen immers grote uitdagingen met één centrale vraag; hoe maken we de voedselproductie in al haar facetten duurzamer?

Gelukkig zijn er heel wat netwerken en kennisinstellingen die zich precies over die vraag buigen:

 • Flanders’ FOOD is het innovatieplatform voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie. Samen haar leden (bedrijven, onderzoeksinstellingen, verenigingen en federaties) vormt FF de speerpuntcluster agrifood, het netwerk voor innovatie in de agrovoedingsindustrie.
 • Smart Digital Farming, de coördinator van de Smart AgriHubs in Vlaanderen.
 • ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserij- en voedingsonderzoek.
 • Food Pilot helpt bedrijven, labo's en overheden met uitdagingen in de agrovoeding, zoals het verbeteren van voedingsproducten of productieprocessen.
 • PCA, het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt is een vzw voor onafhankelijk praktijkonderzoek en voorlichting in de aardappelteelt.
 • PCG, het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen is een praktijkcentrum dat onderzoek uitvoert voor de groenteteelt.
 • PCS, het Proefcentrum voor de Sierteelt is het onafhankelijk kenniscentrum voor sierteelt en groen in Vlaanderen.
 • Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) is een pilootfabriek voor biogebaseerde processen en producten. Bedrijven kunnen er hun biogebaseerde producten en processen uittesten, optimaliseren en opschalen. Zo zet BBEPP bijvoorbeeld sterk in op eiwittransitie.
 • Food2Know is een excellentiecentrum rond diervoeding, voeding & gezondheid.
 • Cacaolab ontwikkelt innovatieve chocoladeconcepten voor bedrijven binnen de chocoladesector.
 • Proef! is een foodlab dat food makers aanmoedigt om te innoveren en te co-creëren. Het Proef lab is uitgerust met een testkeuken en een incubator ruimte.

Lees ook

Geschreven door Petra Van Poucke

Impact uit de keukenkraan, door co-creatie met Colruyt Group

29 november 2023
Geschreven door Nicolas Moerman

Toekomstbestendige gewasveredeling, met de precisieknip van CRISPR-Cas

29 november 2023

Playground Innovators