In slechts negen Europese regio's is de werkloosheidsgraad lager dan in Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het 'regionale jaarboek' van het Europese statistiekbureau Eurostat. We doken in het rapport en zetten enkele opmerkelijke cijfers op een rijtje.

2 De werkloosheidsgraad in Oost-Vlaanderen bedroeg 2 procent in 2022

De werkloosheidsgraad bij 15 tot 74-jarigen bedroeg vorig jaar 2 procent in Oost-Vlaanderen. De provincie scoort daarmee beduidend beter dan het Europese gemiddelde van 6,2 procent en het Vlaamse gemiddelde van 3,2 procent.

Oost-Vlaanderen bezet een verdienstelijke tiende plaats in het lijstje van alle 238 Europese regio's waarvan cijfers voor 2022 beschikbaar zijn.

0,3 Slechts 0,3 procent zit twaalf maanden of langer zonder job.

Als we kijken naar de werkloosheid op lange termijn, is Oost-Vlaanderen al helemaal een Europese topper. Amper 0,3 procent van de Oost-Vlamingen op arbeidsleeftijd zit 12 maanden of langer zonder job.

Slechts een Europese regio doet nog beter: Střední Čechy, met 0,2 procent. Deze regio rond de Tsjechische hoofdstad Praag voert ook de Europese ranglijst van regio's met de laagste werkloosheidsgraad (1,2 procent) aan. 

91,5 De werkzaamheidsgraad bedraagt ruim 91,5 procent bij de Oost-Vlamingen die hoger onderwijs genoten.

Ook op het vlak van tewerkstelling bij personen die hoger onderwijs genoten, behoort de provincie tot de Europese top. De werkzaamheidsgraad bedraagt meer dan 91,5 procent bij de Oost-Vlaamse 25 tot 64-jarigen die hoger onderwijs volgden. In België doet geen enkele provincie beter.

Oost-Vlaanderen was overigens de eerste provincie die eind 2022 een werkzaamheidsgraad van 80 procent bereikte. Dat betekent dat eind 2022 vier op de vijf 20 tot 64-jarigen aan het werk was, een record.