Hoe start je met Massive Open Online Courses (MOOCs) of online lessenreeksen? Het antwoord lees je in het stappenplan dat CAPTURE ontwikkelde. Het interdisciplinaire samenwerkingsverband van onderzoekers rond het hergebruik van materialen bouwde de jongste jaren veel ervaring op met MOOCs, zoals over het (her)gebruik van water.

Door de digitalisering, disruptieve innovaties en razendsnelle evoluties op de werkvloer is de nood aan levenslang leren groter dan ooit. De vele online lessenreeksen die opgang maken, komen daaraan tegemoet. De lesmodules zijn voor iedereen toegankelijk én laten toe om je op je eigen tempo en afhankelijk van je eigen achtergrond bij te scholen. CAPTURE lanceerde al verschillende MOOCs over water. Die over CO2 en plastics zitten in de pijplijn.

150.000 Het geschatte budget, excl. btw, voor de productie van een MOOC, evaluatie en herwerking niet inbegrepen.
7 Een gouden regel is dat een deelnemer elke 7 minuten gestimuleerd wordt tot actie, zoals bv. een opdracht, quiz of discussie.

 

Speciaal voor de Provincie Oost-Vlaanderen goot CAPTURE al zijn ervaringen met MOOCs in een gedetailleerd stappenplan. Een snelcursus, zeg maar. We geven hieronder een voorproefje van de 12 stappen. Hier en onderaan de pagina vindt u het volledige stappenplan.


1. Vertrek vanuit een waaromvraag: het waarom van een MOOC.
2. Bepaal het budget en hoe dit kan voorzien worden.
3. Bepaal de doelgroep: Wie zijn de beoogde cursisten? Welke voorkennis hebben ze? Wat zijn hun behoeften en verwachtingen?
4. Bepaal de doelstellingen van de cursus: Wat wil je de cursisten leren en waarom? Wat zijn de belangrijkste vaardigheden of kennis die ze na afloop van de cursus moeten hebben?
5. Ontwerp het curriculum: Wat zijn de belangrijkste onderwerpen die moeten worden behandeld? Hoe kunnen ze het beste worden gestructureerd? Hoeveel tijd moeten cursisten besteden aan elk onderwerp?
6. Kies een platform om de MOOC onder te brengen.
7. Bepaal de benodigde infrastructuur: hoe moet de videostudio worden uitgerust?
8. Zorg voor de nodige ondersteuning voor het opnemen en editen van de MOOC.
9. Bouw de verschillende lesmodules inhoudelijk uit.
10. Test en reviseer: Test de cursus met een kleine groep cursisten en reviseer de cursus op basis van hun feedback.
11. Lanceer de cursus: Publiceer de cursus op het gekozen platform en promoot deze op sociale media en andere kanalen.
12. Evalueer de resultaten: Evalueer de resultaten van de cursus, enzovoort, en gebruik deze informatie om de cursus te verbeteren en te optimaliseren voor toekomstige iteraties.


 

De lessen rond bv. het herwinnen van metalen en energie uit afvalwater werden opgenomen in de gloednieuwe tech hall en videostudio waarover CAPTURE beschikt op het bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde. Het gebouw en de MOOCs kwamen er mede met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.

In het gebouw voeren ruim 300 onderzoekers van de Universiteit Gent, VITO, Universiteit Antwerpen en de Vrij Universiteit Brussel (VUB) samen met het bedrijfsleven onderzoek naar het terugwinnen of hergebruik van materialen.