Wanneer twee partners met eenzelfde passie elkaar vinden, verwacht dan vonken. Dat is zeker zo in de samenwerking tussen ArcelorMittal Belgium en Universiteit Gent. Ook de komende vijf jaar zoeken ze samen verder naar het staal van de toekomst. De bedoeling is om kennis uit te wisselen en te focussen op opleiding, onderzoek en ontwikkeling.

Een win-win voor beide partners

De staalindustrie is een grote energievreter. Dat weet ook de staalgigant uit de Gentse kanaalzone. Door slimmere staalsoorten te produceren wil ArcelorMittal Belgium zijn steentje bijdragen. “We willen staalsoorten produceren volgens innovatieve processen”, legt ArcelorMittal Belgium CEO Manfred Van Vlierberghe uit. “Staalsoorten die minder energie verbruiken en aanzienlijk minder koolstof uitstoten. Die worden gebruikt voor het produceren van elektrische voertuigen, windmolens en zonnepanelen.”

Diezelfde drive voor innovatie en duurzaamheid vindt ArcelorMital Belgium terug bij Universiteit Gent. “Onze unieke samenwerking zal een forse impuls geven aan waardecreatie via innovatie. Een win-winsituatie voor beide partijen”, besluit Van Vlierberghe.

Nog betere resultaten

Ook de UGent is erg tevreden met de verderzetting van de samenwerking. ''Onderzoek en innovatie behoren tot de kernopdrachten van de UGent”, vertelt rector Rik Van de Walle daarover. “Met hun kennis en expertise zetten onze medewerkers zich iedere dag in om de complexe problemen van vandaag én morgen mee te helpen oplossen en zo socio-economische impact op internationaal vlak uit te oefenen.”

Bij de samenwerking zijn maar liefst 22 professoren en 16 onderzoeksgroepen, verspreid over drie faculteiten, betrokken. “Door dergelijk multidisciplinair onderzoek, met een sterke industriële partner, kunnen we nog betere resultaten boeken”, voegt Van de Walle daar nog aan toe.

Bron: Het Laatste Nieuws/Gent-Eeklo-Deinze, 18 februari 2022

Nog meer weten over innovatieve materialen? Lees hier verder.
Delen via

Lees ook

Bio-economie & Cleantech
Geschreven door Anne-Leen Denolf

Van frituurolie naar brandstof

27 juni 2022