Interview met Dieter Van Biesen, Co-founder red-use, over de samenwerking tussen sociale economie en reguliere economie.

Red-use is een Dendermondse start-up in herbruikbare recipiënten, zoals foodbowls en herbruikbare bekers. Het bedrijf is actief op verschillende terreinen. Ze ondersteunen niet enkel foodevents, maar veroveren momenteel ook hun plekje binnen de horeca, retail, bedrijven en uitleenplatformen. Red-use klopte bij maatwerkbedrijf MAAAT aan voor het wassen en stockeren van hun goederen.

QR-code

Dieter Van Biesen, co-founder van red-use: “red-use biedt verschillende toepassingen aan. Zo kun je onze herbruikbare potjes en bekers niet enkel terugvinden in horecazaken, maar ook in supermarkten waar verse slaatjes en sapjes worden verkocht. Daarnaast helpen we bedrijven verduurzamen door het leasen van herbruikbare (koffie-)bekers en bowls voor hun bedrijfskantines. Via uitleenplatformen bij openbare besturen en intercommunales, kunnen ook evenementorganisatoren beroep doen op onze herbruikbare bekers. Deze slimme producten zijn voorzien van een rfid-chip en QR-code, zodat ze zich perfect lenen tot werken met waarborgen én het bijhouden van de stock.”

Duurzaamheid voorop 

Dieter: “Onze producten zijn bovendien niet enkel ‘slim’; ze zijn ook nog eens ecologisch. Wanneer je onze producten voor een derde keer gebruikt, betekenen ze al een winst voor het milieu. We overzien de hele keten. We laten de recipiënten produceren, we weten waar ze worden ingezet, we reinigen ze én we laten kapotte producten recycleren. Die traceerbaarheid garandeert dat onze kapotte bekers en bowls na verwerking terug kunnen we ingezet voor foodproducten.”

Circulair, lokaal en sociaal 

Dieter: “Met red-use trekken we niet enkel de kaart van de duurzaamheid. We kozen ook bewust voor een link met lokale en sociale economie. Onze herbruikbare recipiënten worden in België gemaakt. Verder werken we samen met twee Aalsterse maatwerkbedrijven: bij MAAAT wordt momenteel een professionele wasstraat geïnstalleerd voor het wassen en drogen van het gebruikte materiaal. Daarna wordt alles ook daar ter plekke gestockeerd en klaargezet voor afhaling. Stroom vzw zorgt voor het transport van en naar de klanten en de afhaalpunten. Door de samenwerking met deze bedrijven zorgen we ervoor dat de gebruikte materialen diezelfde week nog opnieuw de deur uit kunnen.”

 

Weet je van wat van MAAAT een ideale partner van ons maakt? Ze denken mee, ze hebben de expertise en het netwerk waar je handig gebruik van kunt maken en ze zijn erg flexibel.

Dieter Van Biesen Co-founder van red-use

Samenwerking met MAAAT

Dieter: “Het stond snel vast dat we met deze twee maatwerkbedrijven in zee wilden gaan. De nabijheid is een troef, net als de betaalbaarheid – want de markt is nog niet bereid om meer te betalen voor herbruikbare bekers dan voor single use plastics. Voor red-use is dat echter niet het belangrijkste. Samenwerken met MAAAT voor de wasstraat is een veel betere oplossing dan onze eigen wasstraat te installeren en te werken met interimkrachten. Het grote verschil tussen MAAAT en tijdelijk personeel is dat MAAAT zeer snel en flexibel kan opschakelen wanneer er een grote opdracht binnenkomt. Bovendien huur je een team in, dat vooraf opgeleid is én wordt begeleid door een teamcoach die alle verantwoordelijkheid neemt. Als klant moet je niet investeren in begeleiding, controle en personeelsadministratie, dat geeft een pak minder zorgen.”

“Dat MAAAT daarnaast zorgt voor de stockage van onze materialen en het klaarzetten van bestellingen voor transport, maakt ook dat we bij red-use kunnen besparen op infrastructuur en bedrijfsoppervlakte. Weet je van wat van MAAAT een ideale partner van ons maakt? Ze denken mee, ze hebben de expertise en het netwerk waar je handig gebruik van kunt maken en ze zijn erg flexibel. Zo zagen ze het meteen zitten om een subsidiedossier in te dienen voor het financieren van de wasstraat én werd al rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden. Onze samenwerking mag dan nog nieuw zijn, ik zie het helemaal goed komen.”

Meer info
Delen via

Lees ook

Geschreven door Lotte Vandermeersch

Waas Circulair: ambitie in actie!

24 april 2024
Geschreven door Leentje Van Rysseghem

Eerste Inspiratiedag Leercultuur was groot succes

2 april 2024