Zorgeconomie en -innovatie in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen gaan wetenschappelijk onderzoek en medische innovatie hand in hand. Dit hebben we te danken aan de nauwe samenwerking tussen de vele zorginstellingen, internationaal gerenommeerde kenniscentra, zorgprofessionals en ondernemers die onze provincie rijk is.

De Gentse regio zet zich daarbij uitdrukkelijk op de kaart als hotspot voor de healthtech waarbij biotech, medische en digitale technologieën zorgen voor nieuwe innovaties in de gezondheidszorg. Maar ook in Aalst wordt gebouwd aan de ‘zorg van morgen’ via Zorglab Aalst. Dit is een ‘living lab’ of proeftuin waar ondernemers de kans krijgen om hun nieuwe technologieën te testen in een reële omgeving. Een ander mooi voorbeeld situeert zich in Melle. Jaarlijks vinden maar liefst 3.500 chirurgen van over de hele wereld de weg naar het trainingscentrum ORSI Academy om een opleiding te volgen met de nieuwste robotchirurgie.

De zorgsector is niet enkel maatschappelijk, maar ook economisch een belangrijke sector voor Oost-Vlaanderen. Ze vertegenwoordigt een toegevoegde waarde van 0,9 miljard euro en een tewerkstelling van 8.500 mensen. 10% van de Belgische Health Tech bevindt zich in de Gentse regio.

Zorgeconomie en -innovatie speelt zich voor een groot deel buiten de klassieke zorginstellingen (ziekenhuizen, dokterspraktijken,…) af. Het vindt plaats in een breed scala van domeinen en kent dus een grote diversiteit aan bedrijven die focussen op:

  1. de pure medische toelevering, zoals hightech medische uitrusting en farmaceutica;
  2. de zorgondersteunende technologie, gericht op de zorggebruiker (assistieve technologie, domotica, m-health,…);
  3. andere producten voor en diensten aan de zorgsector (voeding, textiel, logistiek, adviesverlening,…).

Stimulansen voor de zorgsector

Innovation Playground stimuleert de zorgsector op verschillende manieren: inhoudelijk, financieel en via promotie.

Subsidieovereenkomst ZorgLab Aalst

ZorgLab Aalst ontvangt gedurende drie jaar een jaarlijkse subsidie van 75 000 EUR van de Provincie Oost-Vlaanderen. Daarmee kan het ‘living lab’ zijn werking verder uitbouwen en bijdragen tot innovatie in de zorgeconomie in Oost-Vlaanderen. Concreet zet ZorgLab Aalst in op co-creatie en realistisch testen van vernieuwende oplossingen en toepassingen in gezondheid en zorg.

EU cofinanciering

Provincie Oost-Vlaanderen doet aan EU cofinanciering voor bedrijven zoals ORSI Academy en projecten zoals i-4-1-Health. Naast de middelen van Europa, kunnen deze initiatieven dus ook rekenen op financiële ondersteuning door de Provincie.

Lees ook

Geschreven door Céline Van Den Abeele

Unieke trainingsmethode voor robotchirurgie, met AI als assistent

29 november 2023

Playground Innovators