Oost-Vlaanderen is aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. In 2022 werden daarbij voor maar liefst 727 miljoen euro aan investeringen aangekondigd in onze provincie. Dit blijkt uit cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT)

Van het totale bedrag van 5,3 miljard euro aan buitenlandse directe investeringen in Vlaanderen ging maar liefst 727 miljoen euro naar Oost-Vlaanderen, verdeeld over 57 projecten. Deze investeringen bieden zicht op maar liefst 1.339 extra arbeidsplaatsen of 20,5% van het totaal aantal aangekondigde jobs in Vlaanderen.

Oost-Vlaanderen trok daarbij – met ruim 392 miljoen euro – vooral veel investeringen aan in de cleantech. Dit is maar liefst 53,9% van het totale bedrag dat in onze provincie geïnvesteerd wordt. De chemie en auto-industrie nemen een gedeelde tweede plaats in met maar liefst 155 miljoen euro aan investeringen. Maar ook de farmaceutische, medische en biotech industrie doet het  goed met een investering van 4 miljoen euro. Deze investeringen zullen zorgen voor nieuwe activiteiten op vlak van productie, logistiek, onderzoek & ontwikkeling.

Bij de 1.339 bijkomende arbeidsplaatsen zien we dat de meeste jobs verwacht worden in de sectoren logistiek & transport (462 jobs), de IT, telecom en elektronica (370 jobs) en de auto-industrie (305 jobs).

De geplande investeringen zorgen voor nieuwe stimulansen in Oost-Vlaanderen en dragen bij aan toekomstgerichte economische activiteiten binnen de speerpuntclusters bio-economie/cleantech, materialen, slimme digitalisering, zorginnovatie en slimme logistiek.