Bio-economie & Cleantech in Oost-Vlaanderen

De Provincie Oost-Vlaanderen vormt dé hub van de Vlaamse bio-economie en cleantech. Alle nodige schakels zijn hier aanwezig; onderzoek & innovatie, onderwijs en industrie. De sector vertegenwoordigt in onze provincie dan ook een toegevoegde waarde van 0,7 miljard euro en stelt 7 400 mensen te werk.

Onderzoek en innovatie

Onderzoek en innovatie zijn essentieel voor de ontwikkeling van de bio-economie & cleantech in Oost-Vlaanderen. Dankzij de Universiteit Gent en tal van toonaangevende onderzoeksinstellingen zoals de Bio Base Europe Pilot Plant, CAPTURE, het VIB, ILVO,… speelt de provincie Oost-Vlaanderen een belangrijke voortrekkersrol in Vlaanderen en Europa.

Industrie

North Sea Port, het havengebied dat zich uitstrekt van Vlissingen tot Gent, is een belangrijke producent van biobrandstoffen in Europa. Ter hoogte van het Rodenhuizedok produceren de bedrijven Oleon en Alco Bio Fuel ruim 1 miljoen ton aan biobrandstoffen. Goed voor een jaaromzet van 500 miljoen euro. Of je nu met benzine of diesel rijdt, tien procent van de brandstof in je tank is vandaag biobrandstof afkomstig uit Gent.

Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die er naar streven om hun CO2-uitstoot te beperken en hun productie te verduurzamen. Dit doen ze door producten op basis van fossiele grondstoffen te vervangen door biogebaseerde alternatieven en de transitie naar een circulaire economie te omarmen. Via North CCU Hub werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen rond het afvangen en hergebruiken van CO2 bij een aantal energie- en materiaal intensieve bedrijven in het havengebied van North Sea Port.

Verschillende start-ups zoals Releaf en GLIMPS.bio en Biolynx ontwikkelen nieuwe economische activiteiten in de biogebaseerde economie.

Onderwijs

De bio-economie & cleantech vormen vandaag al een belangrijke bron voor tewerkstelling in Oost-Vlaanderen. En de sector blijft groeien. Dankzij de universiteiten en hogescholen kunnen jongeren tal van opleidingen volgen binnen deze boeiende sector.

Over de wondere wereld van de biogebaseerde economie maakte de Provincie Oost-Vlaanderen een expo én een lespakket, specifiek voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. Zo leren ze het thema en toekomstige boeiende jobs die erbij horen, grondig kennen.

Stimulansen voor de Bio-economie & Cleantech

De bio-economie wordt wel eens de economie van de toekomst genoemd omdat ze ons minder afhankelijk maakt van fossiele brand- en grondstoffen. Om de koppositie van Oost-Vlaanderen in deze sector te behouden, bieden de Provincie en haar partners ondersteuning op verschillende vlakken:

 

Lees ook

Geschreven door Nicolas Moerman

Van bloempot naar backstage, met PlastiCity

18 maart 2024
Geschreven door Petra Van Poucke

Impact uit de keukenkraan, door co-creatie met Colruyt Group

29 november 2023

Playground Innovators