Digitalisering in Oost-Vlaanderen

De digitale economie vormt een belangrijke groeipool voor de Provincie Oost-Vlaanderen. Dat hebben we te danken aan de bijzondere wisselwerking tussen onze onderzoeks- en onderwijsinstellingen en bedrijven die actief zijn rond de ontwikkeling van nieuwe digitale technologieën in een uiteenlopend aantal sectoren.

De sector speelt in op nieuwe evoluties die een diepgaande verandering van de industrie zullen teweeg brengen zoals het uitwerken van software, industrie 4.0, internet of Things, artificiële intelligentie, nieuwe vormen van realiteit, smart cities en open data en hoe deze digitale processen en instrumenten de regionale productiviteit kunnen bevorderen. Toepassingen die zowel een antwoord kunnen bieden op maatschappelijke problemen als industriële innovatie kunnen stimuleren. Slimme digitalisering versterkt dan ook in belangrijke mate de andere economische speerpunten van de Provincie.

Groeiende sector

Tal van Oost-Vlaamse tech-bedrijven zoals ML2Grow, Pozyxs, Sentea,… zijn ontstaan als spin-off uit de Universiteit Gent. Bovendien blijft het start-up landschap aangroeien met bedrijven die werken rond digitalisatie en ICT-toepassingen. Enkele start-ups zoals Showpad, Teamleader en Robovision maakten bovendien de doorsteek naar scale-ups met internationaal aanzien.

De sector is goed voor een toegevoegde waarde van 1,2 miljard euro en een tewerkstelling van 11.000 mensen in onze provincie.

Lees ook

Geschreven door Koen Dedobbeleer

Oost-Vlaanderen steunt AI Campus Hub

6 november 2023
Geschreven door Nicolas Moerman

Oost-Vlaanderen is 10de meest competitieve regio in Europa

31 maart 2023

Playground Innovators